Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skyttetävlingar hotar ingen

Bra att straffen för grova vapenbrott skärps.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Straffen för vapenbrott skärps i ett utredningsförslag. Synnerligen grova vapenbrott skall medföra fängelse i lägst två år. Därmed får polisen använda hemlig avlyssning som spaningsmedel. Avlyssning är ett allvarligt ingrepp i den personliga integriteten. Men grova vapenbrott är rimligen del i planläggningen av andra grova brott. Då väger polisen möjligheter att avstyra grov kriminalitet tyngre än integritetsingreppet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mest kontroversiellt, för dem som drabbas, är förbud mot innehav av automatvapen för annat än samlarändamål, då vapen gjorts obrukbara. Det drabbar ett par tusen personer som sysslar med k-pistskytte som tävlingsform. Innan ett sådant förbud införs bör man se över möjligheterna att öka säkerheten på annat sätt genom tillståndsgivning och förvaringsföreskrifter. Det är inte tävlingsskyttarna som är ett samhällsproblem.

Listigast är licenskrav på vapenmagasin. Då kan kriminella inte längre dela upp olagliga vapen i lagliga delar.

Att ändra lagar tar tid. Men redan i vår blir det ny vapenamnesti där illegala vapen kan lämnas anonymt till polisen. Vid två tidigare amnestier har sammanlagt 30 000 vapen och 29 ton ammunition samlats in. Mängderna säger mycket om problemets omfattning.

GP 1/2 -13