Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

När miljöförvaltningen inspekterade anläggningen i oktober togs bilder på högar av skrot, batterier, elkabel och elmotorer.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skrotbolag misstänkt för miljöbrott

En förundersökning om misstänkt miljöbrott pågår mot Metallbolaget i Agnesberg. Miljöförvaltningen gjorde anmälan efter en inspektion i höstas.

Miljöförvaltningens anmälan handlar bland annat om otillåten mellanlagring av farligt avfall och otillåten lagring av diesel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Metallbolagets vd Peter Ny blir förvånad när GP frågar honom om den pågående brottsutredningen:

- Jag svarade på miljöförvaltningens anmälan. Sedan har jag inget hört så jag trodde den var avskriven.

I svaret beklagar Peter Ny att företaget slarvat vid inköp och fått nickel-kadmiumbatterier levererade till sig. Beträffande diesel, förnekar han att diesel förvaras på företagets område. Visserligen finns två dieseltankar på området men de är "i princip tomma" eftersom de används vid köp från närmaste bensinstationen. Innehållet fylls vid återkomsten genast på i företagets maskiner. "Tankarna läcker inte - möjligtvis kan vi ha spillt diesel i samband med tankning", skriver Peter Ny.

Miljöinspektör Anna Schultz konstaterar att förvaltningen haft en lång rad ärenden med Metallbolaget.

- Deras nuvarande fastighet ligger inom vattenskyddsområdet för Göta älv. Det gör ärendena extra problematiska.

Schultz konstaterar att den nya fastigheten är bättre miljöanpassad än dagens. Men också denna ligger inom vattenskyddsområdet.

- Allra bäst hade varit om de flyttat någon annanstans. Förutom risken för utsläpp i Göta älv är det också skredrisk i området, säger Anna Schultz.

Vid ett uppföljande tillsynsbesök i februari konstaterar miljöförvaltningen "omfattande spill av olja som sprids till dagvattenbrunnar". Dessutom fortsätter Metallbolaget med så kallad mellanlagring av farligt avfall. För detta saknar de tillstånd.

Anmälan om miljöbrott hanteras på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål där kammaråklagare Magnus Clase är förundersökningsledare.

- Jag gav direktiv till polisen i januari. Därefter har det väl inte hänt så mycket. Men förundersökning pågår, säger Clase.

Metallbolagets vd Peter Ny vill inte låta GP ta bilder inne på företagets nuvarande område i Agnesberg. Det är inte "representativt", säger han. När miljöförvaltningen inspekterade anläggningen i oktober togs en mängd bilder som visade stora mängder skrot, bilbatterier, elkabel och elmotorer. Runt detta fanns stora samlingar förorenat vatten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.