Skrivarverkstad invigd i Göteborg

Nu är det dags för eleverna i Angered och Östra Göteborg att vässa pennorna. Berättarministeriet har invigt sin skrivarverkstad i Gamlestaden med nyfikna skolklasser och spännande uppdrag – och kanske en av världens längsta tårtor.

ANNONS
|

–Det känns fantastiskt bra att få komma igång. Vi vill vara en positiv kraft och utgår från lärarnas behov,säger Maria Wallin, ansvarig för Berättarministeriet i Göteborg, som tillsammans med sitt team, tre medarbetare och ett stort antal volontärer, ska hjälpa unga att erövra och bli trygga med det skrivna ordet.

Det gör man genom att erbjuda kreativa, pedagogiska och kostnadsfria program. Alla grundskolor med elever från årskurs 2-5 i stadsdelarna Angered och Östra Göteborg erbjuds Berättarministeriets program.

När besökarna stiger in i lokalen på Gamlestadsvägen så är det rakt in i en butik för utomjordingar, Alien Supermarket. Där finns tankeöverföringshjälmar att testa, tröjor med fyra ärmar att prova och burkar med dragningskraft att titta på. En hemlig dörr leder in till Berättarministeriets bokförlag. Där finns den buttre redaktören N Schwartz som behöver elevernas hjälp att skriva en spännande berättelse.

ANNONS

–De flesta av våra program startar just med redaktör Schwartz bokutgivning – en lustfylld övning där barnen skriver och överraskar redaktören och gemensamt skapar en egen bok, berättar Maria Wallin.

65 personer har redan genomgått grundutbildningen för volontärer och ytterligare 40 har anmält sitt intresse.

–Många vuxna i Göteborg har redan visat att de vill vara med och engagera sig och vi behöver alltid fler, 200 är målet, säger Maria Wallin.

Men det handlarinte om att volontärer ska lära ut saker till barnen.

–När vuxna ger barnen expertrollen, peppar och uppmuntrar dem att göra sin röst hörd och att forma sin berättelse, då händer det något som startar upp den kreativa utvecklingen. Volontärerna uppmärksammar, lyssnar på barnen och tar deras fantasi på allvar. Bemötandet är oerhört viktigt.

Stiftelsen Berättarministeriet är ideell, partipolitiskt och religiöst obunden. Den grundades 2011 av författaren och journalisten Dilsa Demirbag-Sten, finansmannen Robert Weil och entreprenören och filantropen Sven Hagströmer. De finns ännu kvar i organisationen som verksamhetsansvarig och styrelsemedlemmar. Trion fanns på plats i Göteborg vid lördagens invigning.

Fakta: Berättarministeriet Göteborg

Skrivarverkstaden i Göteborg ligger nära spårvagnshållplatsen Gamlestadstorget.

Lärare som bokar skolprogram får tillgång till pedagogiskt och kostnadsfritt material med stöd i läroplanen.

Verksamheten bygger på resurser från det offentliga, privata och det ideella. I Göteborg samarbetar stiftelsen med Platzer fastigheter, Serneke group, Stenastiftelsen samt med Göteborgs stad.

Berättarministeriet driver sedan 2011 skrivarverkstäder i områden som har låga studieresultat och där arbetslösheten är hög. De finns sedan tidigare i Södertälje, Husby och Hagsätra.

ANNONS