Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Skräckfylld avslutning på höstlovet

Överlevnadstips, serieworkshop och zombiesminkning. Under söndagen invaderades Frölunda kulturhus av levande döda.

– Den har ruttnat, ramlat och tagit emot några slag.
Hugo Jendeby, 11, förklarar varför figuren på det vita A4-arket framför honom ser ut som den gör. Ihåliga ögon, ett gapande sår i pannan och en kloliknande hand. En zombie. På bordet samsas papper och pennor med färgglada barnböcker. Karlsson på taket, Mamma Mu och Fantomen.

Chihuahuor och zombiebäbisar

Jimmy Wallin är serietecknare och illustratör med en förkärlek för zombier och skräckfilmer. I dag hjälper han alla som vill, att rita zombier på Frölunda Kulturhus. Barnböckerna är där som inspiration. På hans eget A4 har Karlsson på taket fått en otäck makeover med blodiga läppar och skitiga kläder.


– Det är kul att göra något väldigt gulligt till något väldigt äckligt. En Chihuahua till exempel. Det läskigaste jag ritat är nog zombiebäbisar, säger han.

På andra sidan bordet sitter kusinerna Elias och Salman Mohamed, 18, tillsammans med Lina Looram Sandwall, 16. De är alla här som en del av Göteborg stads projekt Ung Helg, där gymnasieelever hänger med på helgaktiviteter och arbetar med trygghetsfrågor. Salman Mohamed och Lina Looram Sandwall har ritat varsin zombie med ett vapen genom huvudet.

– Man kan döda dem genom huvudet, förklarar Elias Mohamed.
– Zombier har så bra hörsel att det är dumt att skjuta dem, för då kommer alla andra zombier springandes, inflikar Jimmy Wallin.
Han diskuterar tv-serien The Walking Dead med Elias Mohamed; serien som zombietrenden har att tacka för mycket. Tack vare just tv-serier, filmer och böcker håller zombiehysterin stadigt i sig. I somras samlades till exempel 2 000 utklädda zombier i alla åldrar för att genomföra Stockholm Zombie Walk.


Blodigt köttsår i pannan

Vid ett annat bord på Frölunda kulturhus duttar makeupartisten Lisette Alfredsson latex i pannan på ungdomsbibliotekarien Josefin Larsson. När latexhinnan stelnat ser det ut som ett extra hudlager. Lisette Alfredsson krafsar upp ett litet hål och fyller det med röd färg, och voilà – ett blodigt köttsår i pannan. Josefin Larsson berättar om zombiesöndagen.

– Det är ett samarbete mellan biblioteket, Frölunda kulturhus, Hälsoteket och fritidsgården 1 200 kvadrat. Vi brukar anordna sådana här dagar med olika teman. Tidigare har vi till exempel haft K-pop och hiphop, säger hon.
Under höstlovets sista dag i Frölunda bjöds det även på zombievandring, överlevnadstips och akustisk punkspelning med bandet The Inseminoids. De som ville fick även sitt porträtt ritat av Jimmy Wallin. Med en zombietouch, så klart.
Elias Mohamed kikar på sitt zombiejag. Glasögonen är spräckta, kepsen på sned och tandköttet blodigt.
– Sjukt coolt, konstaterar han.