Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skottskadad vågar inte berätta

30-åringen som sköts på Rymdtorget var millimeter från döden och har opererats tre gånger. Men han vågar inte berätta om vad som hänt, enligt polisen.

Skjutningen under fredagseftermiddagen i Bergsjön följer samma mönster som så många andra under 2013.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mycket folk i anslutning till händelsen, men ingen som lämnar avgörande uppgifter. Inte ens brottsoffret själv.

- Han är absolut livrädd. Honom kommer vi inte att få ett enda ord ur, tror en polisman som arbetat i utkanten av förundersökningen.

Det är emellertid ingenting som spaningsledaren Jens Ahlstrand kommenterar. Han konstaterar kort att "mannen är hörd och hälsan är stabil".

30-åringen träffades av flera kulor i ljumsken och hade sannolikt avlidit om inte en sjukvårdsutbildad kvinna hjälpt till och stoppat blodflödet. Mannen har en lång brottskarriär bakom sig och har figurerat i olika sällskap i den undre världen.

Under året har sex män mördats i uppgörelser mellan kriminella nätverk i Storgöteborg:

Stjärnbildsgatan (14 april), Oxledsvägen (25 juli), Grevegårdsvägen (2 augusti), Väderilsgatan (4 september) och Fjällbinkan (7 oktober).

I inget av dessa fall har någon kunnat gripas på grund av vittnen, som sedan är beredda att stå upp i en domstol. I ett av ärendena sitter visserligen två män häktade, fast det beror på en stark teknisk bevisning.

Länskriminalens chef Sven Alhbin efterlyser, återigen, personer som har modet att träda fram:

- Det är stora problem när det rör sig om de gängrelaterade morden. Men det här är mer en generell diskussion. Vi har svårt att få människor att ställa upp även i andra våldsutredningar.

Han tillägger:

- Svaret på en skottlossning får vi kanske istället, ett halvår senare, i en annan skottlossning. Man väljer hämnden framför att vända sig till samhället.

Alhbin initierar nu en förnyad debatt om så kallade anonyma vittnen i rättegångar. Detta förekommer i de flesta europeiska länder, dock inte i Sverige.

- Jag är medveten om svårigheterna i detta och det gäller att ha respekt för de krav som finns på insyn i rättsprocessen. Men kan vi hitta en form med anonyma vittnen som är rättssäker och där allas intressen tillvaratas är det naturligtvis önskvärt.

Antagligen måste detta ändå kompletteras med ett erbjudande om deltagande i vittnesskyddsprogrammet, eftersom läckor är näst intill omöjliga att täppa till.

Sven Alhbin anser också att det vore värt att pröva systemet med kronvittnen, alltså misstänkta individer som mot löfte om strafflindring bidrar till att avslöja sina medbrottslingar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.