Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lisa Jönsson, Susanna Gavin och Josef Sallin vill inte bli censurerade.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skoltidnings satir anmäls för kränkning

"Tips på hur ni får ligg i våra kretsar: 1. Rösta på Fi i skolvalet!!! 2. Skippa backslicken." Det var skoltidningens budskap till studenterna på det nya ekonomiprogrammet på Schillerska gymnasiet.

Texten ligger i en serieruta där man ser en tecknad bild på vad som ska föreställa en stereotyp ekonomistudent. Där står bland annat också "Ni skriver historia, första årskursen av borgare som sätter foten på Schillerska!".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Syftet var att jag skulle driva med alla nya ettor på skolan. Satir helt enkelt, säger Josef Sallin som tecknat serierutan.

I tidningen fanns också serierutor menade att driva med eleverna på de estetiska linjerna.

- Det var såklart aldrig meningen att någon skulle bli kränkt, fyller Susanna Gavin i.

Hon har titeln chefredaktör på skoltidningen Schilldringar.

Kränkt ska dock någon eller några ha blivit. Redaktionen kallades därför till ett möte med skolledningen i tisdags. Ett möte som tog en konstig vändning enligt Susanna Gavin.

- De sa att de ville erbjuda oss hjälp och stöd för att det inte skulle bli så här igen. Som jag förstod det innebar det att någon skulle gå igenom våra texter i framtiden. Det känns som censur, säger hon.

Att det skulle handla om censur, det håller dock inte rektor Kristina Bergman Alme med om. Det var hon som kallade till tisdagens möte.

- Jag hade fått signaler om att flera personer har upplevt det här materialet som kränkande. Då är det självklart att jag måste agera, säger hon.

Hon menar att det föreslogs att någon vuxen skulle kunna gå igenom deras texter i framtiden men att det absolut inte var tal om något krav.

- Som ett redaktionellt stöd, säger Kristina Bergman Alme.

Under mötet ska innehållet i serierutan ha beskrivits som sexuella trakasserier. Något som känns väldigt konstigt för tecknaren Josef Sallin.

- Jag tycker det känns som ett hån mot alla som faktiskt blir utsatta på riktigt.

Om det är elever på ekonomiprogrammet eller personal på skolan som upplevt materialet som kränkande, det vill Kristina Bergman Alme inte kommentera.

- Enligt skollagen är jag skyldig agera hur som helst.

Skolledningen kommer skicka in en anmälan till utbildningsförvaltningen om att tidningens innehåll upplevts som kränkande. Även om redaktionen inte kommer ta emot det som rektorn kallar redaktionellt stöd så kommer nästa nummer av Schilldringar innehålla en ursäkt.

- Jag kommer personligen skriva en ursäkt till dem som känt sig kränkta, säger Josef Sallin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.