Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Friskolorna vill inte ha den kommunala skolans genomsnitt av elever, utan de motiverade och skötsamma, eftersom det innebär högre lönsamhet, skriver debattören.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skolpengen är skäl nog att välja bort elever

Skälen till att elever överhuvudtaget sorteras bort av friskolor är naturligtvis ekonomiska och rationella, skriver Mikael Flovén.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Uppdrag granskning har ”avslöjat” att friskolor sorterar bort stökiga eller resurssvaga elever. Och snabbt hugger politiker som är ansvariga för den rådande situationen, genom att indignerat kommentera film som tagits med dold kamera. Lika upprörda är Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund som talar om skandal och att det ”svärtar ned hela det fria skolvalet”. Skolinspektionen skall svara på varför de inte gjort något åt utpekade skolor och Friskolornas riksförbund skall komma med konkreta förslag på hur det skall förhindras att elever sorteras bort i framtiden. Och som detta inte vore nog drar skolminister Jan Björklund fram förslag om att skapa ett gemensamt kösystem. Men vad menar de med sina uttalanden?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Alla dessa aktörer stödjer införandet av friskolor som drivs av ägare med vinstintresse och har ändå mage att påstå att de inte förstår hur en sortering kan uppstå!

Väljer det som ger bäst vinst

Skälen till att elever överhuvudtaget sorteras bort är naturligtvis ekonomiska och rationella. Skolpengen till friskolorna beräknas på ett genomsnitt av kommunens alla skolors elever. Skolpengen är lika hög för en skötsam och motiverad elev som för den elev utan konstaterad diagnos som kräver extra arbete och stöd. Det är då självklart för varje friskolas företagsledare att välja de elever som ger bäst avkastning och att välja bort dem som inte gör det.

Friskolorna vill inte ha den kommunala skolans genomsnitt av elever, utan de motiverade och skötsamma, eftersom det innebär högre lönsamhet. Skulle det sedan vara så att det dyker upp elever som är intresserade av att börja i friskolorna, men som inte förväntas vara lika skötsamma, motiverade och utan behov av stöd, är det helt naturligt för friskolorna att på olika sätt säkerställa att dessa elever inte bereds plats. På detta sätt flyttas kommunens skattepengar från elever som behöver extra stöd, till friskolor som kan göra ännu högre vinst. För att lösa problemet med sortering bör skolpengen differentieras beroende på kategori av elev.

Mikael Flovén

managementkonsult