Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skolor stängs efter Tunisien-upplopp

Kravaller skakar Tunisien, det värsta våldsutbrottet på årtionden. Hög ungdomsarbetslöshet är en av orsakerna och presidenten utlovar 300 000 nya jobb. Men skolorna hålls stängda från och med tisdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Alla skolor och universitet har fått order om att hålla stängt i väntan på vidare besked, meddelade Tunisiens officiella nyhetsbyrå TAP på måndagskvällen.

"Efter våldet på universitet och gymnasieskolor, och i väntan på en utredning för att fastställa vem som bär ansvaret för att ha anstiftat studentprotesterna, har vi beslutat att ställa in all undervisning i alla skolor /.../ från i morgon, tisdag, och tills vidare, citerade nyhetsbyrån TAP utbildningsdepartementet.

President Zine el Abidine Ben Ali lovade i ett tv-sänt tal att regeringen ska skapa 300 000 nya jobb. Samtidigt hävdade han att det var "terrorhandlingar" som begåtts vid upploppen.

Oroligheterna tog fart i december, då 26-årige Mohammed Bouazizi - som var utbildad på universitet men sålde grönsaker för att klara sig - tände eld på sig själv utanför ett myndighetskontor sedan polisen beslagtagit hans kärra. Han avled i onsdags av brännskadorna.

På måndagen öppnade polisstyrkor eld för att skingra folksamlingar i minst två städer. Ingen har rapporterats skadad i de sammandrabbningarna, men under helgen dödades minst 14 människor.

Catherine Ashton, utrikeschef i EU som är Tunisiens största handelspartner, manar nu landets styrande att undvika fortsatt våld.

-Vi uppmanar Tunisien att omedelbart frige de bloggare, journalister, jurister och andra som greps då de demonstrerade under fredliga former, sade Ashtons taleskvinna Maja Kocijancic.