Skolans budget måste öka

ANNONS
|

Andelen elever med underkända betyg har ökat stadigt senaste tio åren. En dryg tredjedel av eleverna i årskurs nio, cirka 1 000 elever per år, lämnar grundskolan utan godkända betyg. Så väl högpresterande elever som elever i behov av extra stöd får sämre betyg. 2013 hade Göteborg de lägsta meritvärdena på tio år, samtidigt har både Malmö och Stockholm positiva trender där resultaten lyfter.

Ledarskapet är en av de allra viktigaste faktorerna för att en framgångsrik skola. Vi är övertygade om att tio stadsdelar, tio resursfördelningsmodeller och tio utbildningsutskott med olika prioriteringar inte bidrar till ett tydligt ledarskap. Såväl Skolverket som Skolinspektionen har dömt ut stadsdelarna som skolnämnder.

ANNONS

Stadens kommunala skolor behöver en huvudman och ett politiskt ledarskap som tar ansvar, därför ska ansvaret för skolan lyftas. Ska eleverna lyckas krävs det att lärare och rektor har rätt verktyg för att kunna följa upp resultaten och har möjlighet att sätta in de insatser som krävs.

Trots att skolan är ett kommunalt ansvar så har det statliga anslaget till skolväsendet ökat kraftigt under Alliansens år vid makten. Aldrig någonsin har en regering satsat så mycket som nu. Samtidigt skickar Göteborgs stad tillbaka riktade statsbidrag för skolan som inte har använts. I jämförelse med andra kommuner satsar den rödgröna majoriteten betydligt mindre på skolan. Skolans andel av budget måste öka och resurserna ska öronmärkas.

Anna Johansson (S) och hennes senaste fem företrädare har inte lyckats vända resultaten, trenden har bara försämrats. 20 år räcker. Skolväsendet behöver en rad lokala reformer i Göteborg med kunskapsfokus samt satsningar på lärare och rektorer.

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd

Kristina Tharing (M)

kommunalråd

David Lega (KD)

kommunalråd

ANNONS