Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skogarna räddar klimatet

Världens skogar har enorm betydelse för klimatet. Deras förmåga att lagra kol och absorbera koldioxid är betydligt större än vad som hittills antagits, enligt en ny studie.

Studien, som publiceras i tidskriften Science, är den hittills mest fullständiga beräkningen av de naturliga ekosystemens roll som kolsänkor på jorden. Den bygger på noggranna beräkningar av olika skogstypers utbredning och deras effekter på klimatet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kalkylen ger vid handen att världens skogar årligen absorberar 2,4 miljarder ton kol, vilket motsvarar nästan en tredjedel av de årliga koldioxidutsläppen från människans förbränning av fossila bränslen. Utan skogarna skulle med andra ord den globala uppvärmningen ha gått långt snabbare än i dag.

Regnskogarna effektivast

Forskarna, som är verksamma i flera olika länder, har använt data från 1990 till 2007, från alla delar av världen. Mätserien omfattar uppgifter från såväl nordliga barrskogar som tempererade lövskogar och tropiska regnskogar.

Av siffrorna framgår att de tropiska skogarna, framför allt regnskogarna, är överlägset viktigast. De svarar ensamma för cirka 50 procent av det totala kolupptaget – trots att de täcker mindre än en tiondel av jordens landyta.

Avskogning oroar

Med fog kan det alltså sägas att regnskogarna är direkt avgörande för om klimathotet ska avvärjas eller ej. I nuläget fortsätter de att minska i alarmerande takt på grund av skövlingen i länder som Brasilien, Indonesien och Kongo.

Forskarna påpekar att avskogningen bidrar starkt till de globala utsläppen av växthusgaser – och i takt med att skogarna blir mindre sjunker deras förmåga att dämpa effekterna av våra utsläpp. Både Brasilien och Indonesien hör till de stora klimatbovarna bland jordens länder, när skogsskövlingen tas med i beräkningen. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.