Skogarna räddar klimatet

ANNONS
|

Studien, som publiceras i tidskriften Science, är den hittills mest fullständiga beräkningen av de naturliga ekosystemens roll som kolsänkor på jorden. Den bygger på noggranna beräkningar av olika skogstypers utbredning och deras effekter på klimatet.

Kalkylen ger vid handen att världens skogar årligen absorberar 2,4 miljarder ton kol, vilket motsvarar nästan en tredjedel av de årliga koldioxidutsläppen från människans förbränning av fossila bränslen. Utan skogarna skulle med andra ord den globala uppvärmningen ha gått långt snabbare än i dag.

Regnskogarna effektivast

Forskarna, som är verksamma i flera olika länder, har använt data från 1990 till 2007, från alla delar av världen. Mätserien omfattar uppgifter från såväl nordliga barrskogar som tempererade lövskogar och tropiska regnskogar.

ANNONS

Av siffrorna framgår att de tropiska skogarna, framför allt regnskogarna, är överlägset viktigast. De svarar ensamma för cirka 50 procent av det totala kolupptaget – trots att de täcker mindre än en tiondel av jordens landyta.

Avskogning oroar

Med fog kan det alltså sägas att regnskogarna är direkt avgörande för om klimathotet ska avvärjas eller ej. I nuläget fortsätter de att minska i alarmerande takt på grund av skövlingen i länder som Brasilien, Indonesien och Kongo.

Forskarna påpekar att avskogningen bidrar starkt till de globala utsläppen av växthusgaser – och i takt med att skogarna blir mindre sjunker deras förmåga att dämpa effekterna av våra utsläpp. Både Brasilien och Indonesien hör till de stora klimatbovarna bland jordens länder, när skogsskövlingen tas med i beräkningen. (TT)

ANNONS