Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Houda Ismail visar upp den fuktskadade väggen i sitt vardagsrum.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skilda världar för hyresgäster i Göteborg

Bakom Houda Ismails gardiner träder fuktskadorna fram. Hos Pia Schreil fungerar underhållet perfekt. Sprickan i Göteborgs hyresfasad blir allt djupare.

Nöjd blir nöjdare. Missnöjd mer missnöjd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Detta har Hyresgästföreningen kommit fram till i en enkätundersökning som de genomfört tillsammans med Statistiska centralbyrån. Runt 10 000 hyresgäster i Göteborg har tyckt till om sitt boende – och skillnaderna är stora. Den renoveringshets som råder på andra platser i samhället, i nyinköpta villor och bostadsrätter, får hyresgästerna i många fall klara sig utan.

När GP besöker tre platser i Göteborg, där toppskiktet och botten ur undersökningen finns representerade, blir detta tydligt.

"Var ett paradis"

Invid miljonprogramshusen vid Kosmosgatan i Bergsjön sitter Anita Loikkanen på en sten i solen och väntar på Flexlinjen.

– Vi flyttade hit för 31 år sedan. Då var det rena paradiset, minns hon.

Men efter flera försäljningar har underhållet blivit allt sämre. I trapphusen luktar det unket och rökigt. Hissen fungerar enligt flera boende bara ibland. Fasaderna är smutsiga och området känns trots sin närhet till naturen nedgånget.

I samma huslänga visar Houda Ismail upp en fuktskadad vägg i sitt vardagsrum.

– De var här och målade och tapetserade över fläckarna. En vecka senare hade fukten trängt igenom. I vintras sa de att det ska fixas när det blir varmt ute. Det blir bara värre och jag är orolig för mitt barn.

"Riv och bygg nytt"

Närmare centrum, alldeles invid Östra sjukhuset, bor Anne-Marie Beckman i ett annat miljonprogramsbygge. Hon flyttade in i sin etta för 21 år sedan. Framför ingången vid den bitvis söndervittrade fasaden berättar hon om området. Att hon trivs. Men också om att det finns mycket att säga om skötseln.

– Egentligen är det bedrövligt. Det vore bättre att riva rubbet och bygga nytt, konstaterar hon.

Nöjda

Kontrasten blir stor vid nästa stopp – Prästgårdsängen i Örgryte, också det ett resultat av det massiva lägenhetsbyggandet på 1960- och 70-talet. Men när det gäller underhåll och trivsel handlar det om skilda världar.

– Jag har bott här sedan 1974 och trivs verkligen bra. Här är trevliga människor och killarna som hjälper till är toppen, säger Pia Schreil som är ute och lunchpromenerar med hunden Alice.

Servicen fungerar utmärkt tycker hon, och de andra vi pratar i med fastigheten säger samma sak.

Malin Windestål Forslund är på väg från dagis med barnen. Familjen är relativt nyinflyttad från innerstan och trivs jättebra.

– Här är bra för barnen, nära till grönområden och lägenheten är rymlig. Vår förra lägenhet i ett hus byggt 1899 hade inga förvaringsutrymmen, säger hon.


Så stora är skillnaderna. Men varför? Och vad får det för konsekvenser? Hur sköter egentligen hyresvärdarna om husen där så många göteborgare bor och betalar hyra?

Detta ska vi ta reda på – med din hjälp. Följ oss på bloggen från och med i dag!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.