Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skev bild av en alldeles utmärkt sjukvård

Jag känner inte alls igen mig i att vården skulle vara fragmentiserad och inhuman. Tvärtom har både jag och min hustru mötts med medkänsla, respekt och human omvårdnad, skriver Mikael Schale.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Inhumana vården, 17/1

MIn hustru diagnostiserades vid 50 års ålder för diffus systemisk skleros, transplanterades efter nio år och avled vid 67 års ålder. Hon vårdades hos Västerläkarnas vårdcentral och på reumatologen Sahlgrenska SU (inlagd tre omgångar med ytterst krävande cellgiftsbehandlingar). En accelererande avstötning av lungorna medförde att en dubbelsidig lungtransplantation genomfördes tack vare en donator. En tuff rehabilteringsperiod efterföljdes av livskvalitet i många år. Hon fick uppleva två bröllop och tre barnbarn. Under sitt sista levnadsår fick vi ett utmärk stöd av ASIH Väster – Avancerad Sjukvård I Hemmet.

Proffsigt bemötande

Vi fick ett hundraprocentigt bemötande på vårdcentralen, reumatologen, SU:s transplantationsavdelning och hos ASIH Väster. Alla inblandade kunde inte ha gjort mer. Alltid en human omvårdnad. Samtal som besvarades om inte alltid, så nästan alltid omgående. Genomgång av journaler med patient och anhörig för bedömning av lämplig och önskad åtgärd i nästkommande steg.

På SU var vården inte fragmentiserad. Kopplingar togs mellan alla berörda läkare som samrådde och bedömde. Bemötandet var alltid humant med respekt till patienten. Patienten deltog fullt ut i sina diagnoser från flera avdelningar samtidigt.

Läkare och sjuksköterskor var synnerligen kompetenta med ett handfast praktiskt agerande och planlagda agendor för aktiviteter och beslut.

Min hustru fick nästan alltid träffa samma läkare och sjukskötersketeam. Provtagning, läkarsamtal och uppföljning i en logisk och avstressad miljö.

Vid min hustrus bottenlösa förtvivlan tillkallades psykolog, dämpande ångestmediciner gavs och samtal hjälpte oftast upp dessa situationer.

Ledarskapet var fast. Jag fanns alltid vid min hustrus sida för att förklara, bemöta, fånga upp med kärlek, gråta och glädjas.

Inget oansvarigt

För mig upplevs Hans-Inge Perssons artikel på GP Debatt som felaktig. Min fru och jag kanske hade tur. Jag engagerade mig alltid till hundra procent.

Oansvarigt svartepetterspel med patientens väl och ve förekom inte under våra 17,5 år.

Jag kan förstå debattörens förtvivlan att mista en livskamrat. Det spelar dock ingen roll att vara en högt uppsatt person med chefsegenskaper. Är också chef sedan 49 år, om nu det har en relevant betydelse. Min hustru levde multisjuk i 17,5 år. Vi var lyckligt gifta i 42 år. Googla på diffus systemisk skleros, om du vågar!

Mikael Schale