Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Skatteverkets generaldirektör får gå

Ingemar Hansson, skatteverkets generaldirektör, tvingas i dag lämna sin post. Detta meddelades av finansminister Magdalena Andersson under torsdagen. – Jag har kommit fram till att han inte längre ska leda Skatteverkets verksamhet, säger finansministern.

I går avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att skatteverkets generaldirektör, Ingemar Hansson, har utnyttjat sin ställning genom att agera juridiskt ombud i en tvist mellan sin särbo och en firma. Idag kommer uppgiften att han får lämna sin post.

– Skatteverket är en av statsförvaltningens centrala myndigheter och genom den finansierar vi välfärden. Att ta ut skatt är ett ganska stort ingrepp och därför viktigt att det finns ett grundmurat förtroende för Skatteverket, säger finansminister Magdalena Andersson på en presskonferens tidigare idag.

– Ingmar Hansson har många år i statens tjänst bakom sig. Han har bidragit stort till svensk statsförvaltning, säger finansministern. 

Redan bestämt

Kort efter avslöjandet meddelade Hansson själv att han tänker sitta kvar, men nu uppger finansminister Magdalena Andersson att så inte blir fallet.

 – Jag ser nu möjlighet att rekrytera ett nytt team, både överdirektör och generaldirektör, säger Magdalena Andersson.

Hon säger också att hon redan hade bestämt sig för att byta ut ledningen för Skatteverket innan avslöjandena om Ingmar Hansson kom.

Kontroversiell affär

Den kontroversiella affären ägde rum i höstas och gällde en ekonomisk konflikt mellan Ingemar Hanssons särbo och en arkitektfirma. Kvinnan hade ingått i ett renoveringsavtal med firman, men hade senare ångrat sig. Då uppstod en tvist mellan firman och kvinnan, och generaldirektören klev in som juridiskt ombud. 

Trots att Ingemar Hansson mött hård kritik för sitt agerande sedan avslöjandet, har han försvarat sig och menat att han agerat rätt i situationen. Men långt ifrån alla håller med honom.

– Det var en svindelaktig känsla av overklighet. Att inse att generaldirektören agerade torped mot oss i ett fakturaärende var extremt obehagligt, säger en person från den inblandade arkitektfirman till SVT.

Tidigare i blåsväder

Ingemar Hansson har tidigare kritiserats när hans andreman varnade sin tidigare kollega, Frank Belfrage, då Uppdrag granskning frågade om hans utländska affärer under hans tid som Carl Bildts kabinettsekreterare, skriver Dagens nyheter