Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skanska vill bygga i Göteborg

EKONOMI: Göteborgsregionen växer. Det betyder nya krav på infrastruktur, bostäder och kommunal service. Skanska vill gärna vara med och bygga mer i Göteborg.
Skanska är ett byggföretag som satt sin prägel på Göteborgs stadsbild. Skyskrapan vid Lilla Bommen, kallad Läppstiftet i folkmun, är den mest kända byggnaden.
Men Skanska var också med och byggde Göteborgsoperan, Götatunneln, Hotel 11 och Gothia Tower.
Stor tillväxtpotential
- Vi har varit här i många decennier och gläds över att det fortfarande finns en stor tillväxtpotential. Det som är riktigt bra med Göteborg är att det finns en strategi hur man ska möta framtiden, säger Skanskas svenske koncernchef Stuart Graham.
Han är amerikan och pekar på boken Tillväxt i Göteborgsregionen, ett dokument som Business Region Göteborg, gav ut i december förra året.
"Bra guideline"
Den ligger på bordet i Göran Johanssons tjänsterum i Stadshuset vid Gustaf Adolfs torg.
- Mycket imponerande. Något liknande har jag inte sett någon annanstans i Sverige. Det är en bra guideline för alla företag som vill investera här, säger Graham Stuart.
Det är Skanskachefens första möte med Göran Johansson vars far arbetade för Skanska i 50 år.
Men några löften om nya byggprojekt i Göteborg får inte Graham Stuart över ett lunchmöte och det hade han inte heller räknat med.
- Att tala om att vi är ett starkt byggföretag som vill vara med och forma Göteborgs framtid var det viktigaste.
De senaste tio åren kan Göteborgsregionen visa upp en ekonomisk tillväxt som slår både Stockholm och Malmö och sedan början av 1990-talet växer befolkningen med cirka
7 000 invånare per år. Peab och NCC är två andra byggjättar som säkert vill vara med och dela på kakan, så det lär nog bli fler uppvaktningar hos Göran Johansson vad det lider.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.