Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

De gula strecken visar hur det okända föremålet färdades i Säve.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skakad efter att ha sett okänt föremål i luften

Samma kväll som stormen Simone drog fram över landet sågs ett okänt flygande föremål nära Säve flygplats. Föremålet lystes upp av ett starkt rött sken, berättar två vittnen.

- Jag gick inte utanför dörren på tre dagar och stängde av telefonen. Min dotter stannade hemma från jobbet, berättar ett av vittnena som valt att vara anonym.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mannen och hans dotter skulle precis köra in på gatan hemma i Säve kvällen den 28 oktober när de fick syn på ett okänt flygande föremål. De uppskattar att föremålet var ungefär 40 meter i diameter och rörde sig på en höjd av 200 meter.

- Det kom emot oss från flygplatsen och vände tvärt och åkte tillbaka igen. Vi satt där som två vettskrämda fån och kunde inte ens förmå oss att ta en bild, fortsätter mannen.

När de kom hem, fortfarande chockade, satte de sig och ritade vad de sett på var sin servett. Resultatet blev ett föremål med vingar, som lyses upp av ett rött sken underifrån. Nu har fallet lämnats över till Ufo Sverige.

- Någon förklaring till vad de såg har jag än så länge inte, och det har inte blivit begripligare med dagarna som gått, säger Johan Gustavsson, fältutredare på organisationen Ufo Sverige.

Fallet kom in till Johan Gustavsson för några dagar sedan och han har redan uteslutit fåglar, modellflygare och gatubelysning som möjliga förklaringar.

- Beskrivningen stämmer bra överens med ett flygplan men det skulle ha synts på radarn i så fall. Enligt uppgifter jag fått visar radarn ingenting vid den angivna tidpunkten. Jag tror därför att det är osannolikt att det var ett flygplan de såg, säger Johan Gustavsson.

På Göteborg City Airport i Säve har man inte noterat något annorlunda från kvällen.

- Det var trafik på flygplatsen och det är inte orimligt att det landat ett plan den kvällen, säger Karin Schagerlind, operativ chef på flygledningen.

Ufo Sverige får in ungefär en anmälning varannan dag från personer som sett okända flygande föremål.

- De flesta fall har logiska förklaringar och under 2012 löste vi 95 procent av alla fall som inkom, fem procent är dock ännu ouppklarade, säger Johan Gustavsson.

Enligt Birgit Säberg på Försvarsmakten var det flera plan som inte kunde landa den kvällen, på grund av stormen.

- Ett plan som skulle landa på Landvetter flygplats den kvällen fick avbryta och cirkulerade runt Säve ett tag innan det slutligen fick landa i Skavsta i stället, berättar Birgit Säberg.

Mannen som såg föremålet i Säve berättar att hans och dotterns vardag påverkats negativt av händelsen.

- Vi mår dåligt av det här, och vill bara ha en naturlig förklaring så vi kan släppa det och gå vidare, säger mannen.

Fotnot: Har du sett något liknande? Hör av dig till [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.