Ska ha slängt sugrör – nu blir det rättegång

En polispatrull påstod sig se när en kvinna kastade sugrör på gatan. Nu blir händelsen rättssak och kvinnan åtalas för nedskräpningsförseelse.

ANNONS
|

En polispatrull åkte sakta förbi platsen på kvällen. Då såg de hur en kvinna tog upp flera nävar med sugrör från en påse och kastade dem på gatan. Enligt poliserna gjorde hon det med flit.

Händelsen ägde rum vid Mac Donalds i centrala Uddevalla den 13 november, skriverBohusläningen.

Poliserna åkte ikapp kvinnan, som är i 25-årsåldern, och ville ge henne en ordningsbot. Men kvinnan nekade till anklagelserna och hon uppger senare i polisförhör att hon tappat sugrören.

Enligt poliserna erbjöd sig hennes kamrater att ta upp sugrören men när kvinnan insåg att hon skulle bli rapporterad ändå ska hon ha sagt till kamraterna att inte plocka upp dem.

ANNONS

"Vägrade ta emot ordningsbot"

Assistentåklagaren Malin Melin är den som väckt åtal i fallet.

Varför blev det åtal av en sådan här händelse, skulle det inte ha räckt med ett strafföreläggande?

– Därför att jag fick en färdig utredning från polisen och kvinnan vägrade att ta emot en ordningsbot. Eftersom hon nekade till anklagelserna finns det ingen möjlighet för oss att utfärda ett strafföreläggande.

– Hade hon erkänt från början så hade det stannat vid en ordningsbot. Det är lite samma sak som med hastighetsöverträdelse.

Det var 1 juli 2011 som lagen om förbud mot nedskräpning kompletterades med en paragraf om mindre nedskräpning. Handlar det om nedskräpning av normalgraden kan man riskera böter eller fängelse upp till ett år.

– I det här fallet handlar det bara om penningböter, säger Malin Melin.

Hon kan ännu inte säga hur stort bötesbelopp hon kommer att yrka på men enligt polisen ligger det fasta bötesbeloppet för ett sådant brott på 800 kronor.

Hur ofta har du väckt åtal med den här brottsrubriceringen?

– Det är första gången. Tidigare har jag haft ett liknande ärende som stannade vid strafföreläggande.

Men är detta verkligen något som ska gå till åtal?

– Jag har en åtalsplikt om jag anser att ett brott begåtts. I det här fallet anser jag att det bör prövas i domstol.

ANNONS

Fallet är ännu inte utsatt till rättegång men enligt åklagaren ska förhandlingen bara behöva ta 30 minuter i anspråk. Den åtalade kvinnan önskar inte någon offentlig försvarare.

Fotnot: Strafföreläggande kan ses som en dom direkt utfärdat av åklagare när den misstänkte erkänner brottet och ingen rättegång behövs. Detta kan bara utfärdas för mindre brott med böter i straffskalan.

Så här säger lagen:

Miljöbalken, 29 kapitlet:

7 § Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år.

7 a § Den som begår en gärning som avses i 7 § döms för nedskräpningsförseelse till penningböter, om nedskräpningen är att anse som mindre allvarlig. Lag (2011:734).

ANNONS