Fyraårige Viktor hjälper mamma Anneli Strömberg att plocka jordgubbar.
Fyraårige Viktor hjälper mamma Anneli Strömberg att plocka jordgubbar.

Skördetid för sommarens favoritbär

Runda, mörkröda gubbar solar sig i det vackra sommarvädret. Säsongen för självplockning är i full gång och mellan raderna går människor och fyller både hinkar, korgar och kartonger.

ANNONS
|

I långa, raka rader hänger de. Vissa är så stora och tunga att de nuddar den fuktiga jorden, andra är ännu små och ljusa i färgen. Bernhard Hertzman plockar en stor mörkröd jordgubbe och sträcker fram. Den smakar sol och sommarlov.

Tillsammans med sin fru Ann-Britt driver Bernhard Bärby självplock. Planteringarna på Hisingen bjuder inte bara på jordgubbar. Efter säsong erbjuds självplock på både bär och grönsaker, bland annat tio sorters kol och fyra sorters lök. Just nu är det jordgubbar som går mest, men de är väldigt väderberoende.

–Det finns inte mycket vatten här på Hisingen, inga sjöar och så. Utan vatten får jag lägga ner.

ANNONS

Bernhard menar att han är lyckligt lottad, då han har ett vattendrag som rinner förbi precis vid gården.

–Jag mäter hela tiden salthalten för vi kan få bakvatten från havet, och det gillar inte jordgubbarna.


     Bernhard Hertzman. Bild: Björn Larsson Rosvall.
Bernhard Hertzman. Bild: Björn Larsson Rosvall.

Förra året var det så blött att det inte gick att plantera några jordgubbar. Maskinerna kom inte ut i terrängen. I år har det varit både torrare och varmare, snudd på för torrt.

–Lagom är det sällan, men det händer väl ibland att man får en rotblöta och sen blir det varmt.

Runt huset där Ann-Britt står och tar betalt för bären sträcker fälten ut sig. En bit upp i backen växer bryt- vax- och skärbönor. De trivs i den varma solen. Bredvid bönorna ligger nio tunnlar som består av bågar med ett plasttak över. I tunnlarna växer jordgubbar och blåbär i prydliga rader.

En bit ner i tunneln kämpar Viktor Strömberg med en blå plasthink. Den börjar bli full och har hunnit bli tung. Mamma får bära hinken, så att Viktor kan koncentrera sig på att hitta de finaste och rödaste gubbarna.

På knappt tio minuter är hinken nära på full, trots att det slinker ner ett och annat bär i magen när man plockar.

ANNONS

–Fem i hinken, en i munnen, erkänner mamma Anneli Strömberg och frågar hur många Viktor har ätit.

Han håller upp två fingrar utan att lämna jordgubbarna med blicken. När hinken är full ska de hem och göra pannkakor att lägga jordgubbarna på. Det är det godaste sättet att äta dem, enligt Viktor.

–Det finns inte bara jordgubbar, det finns också blommor, konstaterar han och fortsätter:

–Man får inte plocka de vita, bara de röda.


     Viktor och Anneli Strömberg.Bild: Björn Larsson Rosvall.
Viktor och Anneli Strömberg.Bild: Björn Larsson Rosvall.

För Anneli hör jordgubbar till sommaren. Hon berättar att hon ofta besökte självplockningen med sin farmor när hon var liten och att hon gärna visar Viktor var bären faktiskt kommer ifrån.

–Det är rätt läckert, som den stadsråtta man är, att plocka sina egna. Och käckt att visa honom att de inte kommer från plastförpackningar i mataffären.

I år kom både försäljningen och självplockningen igång tidigare än planerat. Bären var helt enkelt klara att skördas efter den varma våren. Vilka som är Bernhards favoritbär har han inte svårt att svara på. Men det blir ett långt svar.

–Hallon tycker jag är gott. Sen har vi blåbär som är goda. Sen har vi björnbär, krusbär, svarta och röda vinbär...

För att kunna få jordgubbar under hela sommaren planterar Bernhard flera olika sorter, som ger frukt olika sent. I en av tunnlarna står små gröna buskar, men inga gubbar syns till.

ANNONS

–Det här är lite speciellt. De kallas 60-dagars plantor. De kommer frusna, vi tinar upp dem och planterar dem för att få jordgubbar i augusti, när det egentligen inte kommer några.

Det är en relativt ny teknik och de plantor som sätts i juli är färdiga att skörda i september, 60 dagar senare.

–Då har ingen annan jordgubbar, skrattar Bernhard.


     Bild: Björn Larsson Rosvall.
Bild: Björn Larsson Rosvall.

Vilken jord bären ska växa i, om det ska vara ett högt eller lågt pH-värde och hur fuktigt det måste vara är en hel vetenskap. Bernhard har odlat bär på Hisingen sedan 80-talet och känner sina plantor väl. Vissa vill ha sand, andra vill ha jord blandad med flis.

–Det är inte att tänka på att odla i leran här, det hade varit omöjligt.

Vissa plantor växer så det knakar, i Bernhard egenblandade jord.

–Det är mitt eget påhitt, man får vara lite påhittig, säger han och stoppar en jordgubbe i munnen.

Fakta: Bärby självplock

  1. Ungefär 80 000 jordgubbsplantor planteras varje år på den 30 hektar stora gården.
  2. I sortimentet ingår tio olika bär och 30 olika grönsaker. Dessutom görs både sylt och saft direkt på gården som säljs i butiken.
  3. Man kan köpa bär och grönsaker direkt, men vill man ha stora volymer får man plocka dem själv.
  4. Enligt Bernhard Hertzman var självplockning riktigt populärt på 80-talet. Intresset svalnade på 90-talet men i dag är det stort igen och fler intresserar sig för hur man odlar och var maten kommer ifrån.
ANNONS