Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sköna, men inte säkra

Alla är bekväma, men bara ett fåtal är riktigt säkra. Det avslöjar ett test av 14 skidhjälmar.

Det är tidningen i Råd & Rön som i sitt senaste nummer testat åtta vuxenhjälmar och sex barnhjälmar. I huvudsak är det komfort och säkerhet som bedömts ur olika aspekter. Hjälmarna kostar mellan 600 och 1 600 kronor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vad det gäller säkerheten fick samtliga vuxenmodeller, förutom en, lågt eller mycket lågt betyg i laboratorieresultaten. Främst var det hjälmarnas fästningsanordningar som visade brister. Vinnaren i vuxenkategorin blev Giro G9.

Resultaten för barnhjälmar gick i liknande spår. Fyra av sex fick låga betyg. Två modeller, Carrera Top Fun och R.E.D. Trace Grom, fick dåliga betyg för skyddsförmågan mot vassa föremål som exempelvis skidstavar och grenar.

Två andra hjälmar, Giro Slingshot och Scott Shadow III Youth, innehöll förhöjda halter av mjukgörande ftalater, som är förbjudna i barnartiklar och leksaker eftersom ämnet misstänks påverka människans fortplantningsförmåga. Hos den sistnämnda påträffades dessutom förhöjda halter av lösningsmedel. Även om Giro Slingshot hade ftalatinnehåll utsågs den till bästa barnhjälmen.

Provningar av komforten gjordes av en testpanel som granskade alla hjälmarnas passform, justeringsmöjligheter och hur bra de passade till skidglasögon och långt hår. Samtliga fick godkänt eller bra betyg för sin komfort.

Allt fler använder huvudskydd. Det uppger Hans Gerremo, vd på Svenska Liftanläggningars Organisation, SLO, till Råd & Rön:

- Under de senaste sju-åtta åren har hjälmanvändandet fullkomligt exploderat, säger han.

Uttalandet baseras på undersökningar som visar att hjälm numera används av hälften av alla som åker utför i landet. Bland ungdomar är siffran ännu högre - 80 procent.

Det finns ingen lag eller regel om hjälmtvång i skidbackar. Däremot rekommenderas barn och vuxna att använda hjälm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.