Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skånsk uppfinning mot vägglöss

Efter att ha varit så gott som utrotad i vårt land är vägglusen tillbaka i Sverige. Antalet bostäder och andra övernattningslokaler som saneras från vägglöss ökar dramatiskt. En ny skånsk uppfinning kan dock komma att hejda utvecklingen.

De små blodsugarna är riktigt besvärliga att bli av med när de väl etablerat sig i exempelvis ett sovrum. De står emot de flesta insektsgifter och är mellan de nattliga angreppen på sovande människor duktiga på att gömma sig i allehanda springor och skrymslen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Inte sällan måste saneringsfirmorna rycka ut till samma adress flera gånger innan lokalerna är fria från vägglöss. Och det är här den nya produkten kommer in. Den består av en klisterremsa av papper, belagd med naturligt och giftfritt så kallat kiselgur - finmald kisel - som absorberar lössens skyddande vaxhinna så att de små krypen helt enkelt torkar ut och dör. Remsan sätts upp som ett förebyggande skydd under sängar.

-I nio fall av tio börjar lusangreppen just i en säng, säger Christine Dahlman Jacobsen på lundaföretaget Nattaro Labs som utvecklat antilusremsan.

Denna har med nära nog hundraprocentig framgång testats på ett större asylboende i Mellansverige som länge fört en ojämn kamp mot vägglöss, och används numera också av landets två största saneringsföretag Anticimex och Nomor.