Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Martin Soneby är galans grundare.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skämskudden – nytt pris för pinsamma program

Varje år delas en fin statyett av glas ut på tv-galan Kristallen till branschens bästa. Nu instiftas också anti-priset Skämskudden för mer pinsamma produktioner.

Initiativtagare till Skämskudden är tre komiker med Martin Soneby i spetsen, känd från Parlamentet, humorklubben Oslipat och som programledare för Carpe Fucking Diem i P3. Tillsammans med kompisarna Fritte Fritzon och David Druid kommer han nu att "gräva runt i tv-sfärens bottenskrap" för att "hitta produktionerna som aldrig borde ha tagit sig in på tv-tablån".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Priset kommer att delas ut till program och programledare som utmärkt sig som extra dåliga och/eller gjort extra pinsam tv inom ett antal olika kategorier bland dem sämsta reality, sämsta livsstilsprogram (rymmer allt från rese- till matlagningsprogram) sämsta underhållning (i studio) och sämsta live-event.

Förebild för Skämskudden är amerikanska filmindustrins anti-pris Razzies, Golden Raspberry Awards, som började delas ut 1981. Priset som är en motpol till Oscarsgalan uppmärksammar årets sämsta instatser på vita duken. Bland dem som risats för sina usla prestationer finns bland andra Sylvester Stallone, Sandra Bullock och Halle Berry.

Vad blir Skämskudden för pris?

– Rent fysiskt? Jaa.... det blir någon form av kudde, det blir det. Men vi vet just nu inte exakt hur den kommer att se ut.... säger Martin Soneby.

Samtidigt ligger guldbaggarna i ohotat bo?

– Ja men tv är mycket mer relevant. Det görs så otroligt mycket dålig tv.

Görs det inte otroligt mycket dålig svensk film också?

– Jo, men mängden dålig tv är så mycket större... Alltså svensk film.... då fick man nästan nominera varenda film....

Något tv- program som ligger risigt till?

– Hela Sveriges Fredag är rent personligen ett av de sämsta program jag någonsin sett. Och Martin Timells program med knäppa klipp som gick i TV4 i höstas.

Redan nu kan du gå in och föreslå dina värsta tv-program och programledare på www.skämskudden.se. De slutgiltiga Skämskudde-kandidaterna utses av en än så länge hemlig jury och presenteras under kvällen då även komiker som Magnus Betnér och Soran Ismail kommer att medverka. Skämskudden är tänkt som ett sätt att med glimten i ögat uppmuntra till mer nytänk och kreativitet i tv-branschen. Anti-priset kommer att delas ut på en gala i Stockholm den 29 augusti, dagen innan tv-branschens stora prisgala Kristallen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.