Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skäggväxtmedel och astmacigarretter

Kristian Wedel är redaktör för Världens Gång i GP och författare till en rad böcker. Den senaste med titeln Damen utan underkropp.

Det låter mysko, minst sagt, vad är det här för bok Kristian?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Bokens undertitel är " … och andra roliga annonser". Jag har ju i många år använt mig av gamla tidningslägg – hundraåriga eller äldre – när jag har skrivit tidningsartiklar om Göteborgs historia. Nästan varje gång har jag också av misstag ramlat över nån knäpp gammal annons – om kannibaler eller indianer på besök i Göteborg. Eller hundar som påstås kunna spela piano. Eller försäljning av skäggväxtmedel eller astmacigarretter. Jag har passat på att fotografera dem och till slut hade jag en samling av flera hundra roliga annonser, de flesta från perioden 1875-1925.

Hur kom du på att du skulle göra bok av annonserna?

- Vi publicerade några dussin av dem på sajten GP+ och det blev väldigt god respons. Man baxnar  av annonserna – men det är ju tack och lov inte indianerna och de påstådda kannibalerna vi skrattar åt. Det som ter sig dråpligt i dag är ju de värderingar som gjorde det möjligt att ställa ut människor som om de vore skämtartiklar.

Hur ser bokens läsare ut, tror du?

- Jag tror att det faktiskt blir två helt olika kategorier läsare. Dels å ena sidan den som älskar historia, i synnerhet Göteborgshistoria. Men sedan tror jag också att samma personer som slukar till exempelvis David Batras böcker om kul lappar också kommer att lockas.

Vilken av annonserna är din personliga favorit?

- Mannen som söker en hustru och tillägger att hon bör medföra kapital för två personers oberoende … Sedan är jag förstås väldigt förtjust i den listige handlare som påstår att hans hälsokalsonger förlänger livslängden. Och hårnålar som botar dövhet … ja, det finns många favoriter!

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.