Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SJ slutar sälja biljetter på tågen

SJ slutar sälja biljetter på tågen från den 15 november.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Resenärer utan biljett får betala upp till 1 900 kronor för resan.

Facket oroas över konflikter - men SJ tror på stor förståelse hos kunderna.

-Med den information vi har och alla möjligheter att köpa biljetter före resan så tror jag inte att det kommer att bli ett stort problem, säger Dag Rosander, presschef på SJ, till TT.

SJ motiverar med att biljettförsäljning ombord är krånglig och tidskrävande. I dag säljs bara cirka en procent av biljetterna på tågen.

Från den 15 november får passagerare utan biljett betala 1 900 kronor på snabbtåg och 1 200 på övriga tåg. Det inbegriper biljettpris och en avgift.

Facket luftar farhågor:

-Vi ser en risk att det blir fler konflikter på tågen, säger Erik Johannesson, fackordförande på SJ AB, till Norrbottens-Kuriren.

Den farhågan delas inte av Rosander.

Information ska sättas in före övergången. På frågan om hur SJ ska agera om passagerare kommer ombord som inte hunnit köpa biljett på grund av en försening som SJ själv stått för i ett tidigare led av resandet svarar Rosander:

-Det är klart att man måste hellre fria än fälla i sådana situationer. I början kommer vi heller inte att vara jättehårda. Våra medarbetare har friheten att lösa sådana situationer.