Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sjöstedt vill ta över Vänsterpartiet

Fler och fler ledande vänsterpartister kräver nu att Lars Ohly ger upp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En av toppfavoriterna Jonas Sjöstedt säger sig vara beredd att ta över.

Men Lars Ohly är säker på att han vinner striden.

-Jag har inte ställt upp i tron att jag ska förlora ett partiledarval mot någon annan. Jag har ställt upp i den fasta övertygelsen att jag har mycket goda möjligheter att bli vald, säger Ohly till TT.

Men samtidigt växer kritiken mot honom och fler och fler ledande vänsterpartister ansluter sig nu till kravet att han ska avgå vid kongressen 2012.

-Vi behöver ett nytt ledarskap. Vi kommer aldrig att hämta oss från att han kallade sig kommunist, säger Wiwi-Anne Johansson (V), riksdagsledamot från Bohuslän.

Tre andra riksdagsledamöter och fyra distriktsordförande delar uppfattningen att Ohly måste ge upp.

-Det är väldigt många som tycker att vi bör se över ledarskapet,säger Kent Persson, riksdagsman från Västmanland, till TT.

En av toppfavoriterna till att ersätta Ohly är den förre EU-parlamentarikern och numera riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt. Han har tidigare sagt att det vore osolidariskt att utmana Ohly.

-Om Lars Ohly kandiderar, så gör jag inte det. Men om han väljer att träda tillbaka så är jag beredd, om jag känner att jag har stöd, säger Sjöstedt nu till TT.

Frågan är då varför Ohly tror att han ska lyckas bättre nästa gång, när det hittills bara varit förlustval.

-Framför allt är det att jag känner att jag är väsentligt bättre och mer rutinerad som partiledare nu, jag blir bättre och bättre, säger han.

De flesta av kritikerna förordar att partiet får ett delat ledarskap. Och Lars Ohly utesluter inte det.

-Vi hade den diskussionen på kongressen i maj och då avslog kongressen motioner om det med stor majoritet. Men jag tycker inte att man ska avfärda den diskussionen för jag har hört att det nu är fler som är intresserade av ett delat ledarskap.