Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Självmordsbombarens fru visste inget

-Jag är väldigt upprörd och förtvivlad just nu. Jag vill inte prata, säger frun till den misstänkte attentatsmannen till Expressens nätupplaga. Amerikanska FBI har skickat en grupp på sju bombexperter till Sverige för att bistå den svenska polisen efter sprängdådet i lördags.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I de ljudfiler som skickades till TT innan 28-åringen sprängde sig till döds bad han sin fru, som bor i Storbritannien med parets tre barn, om förlåtelse för att han inte berättat om sina planer.

-Jag hade ingen aning. Självklart hade jag inte det, säger kvinnan till tidningen.

I dag sade också chefsåklagare Tomas Lindstrand att den misstänkte självmordsbombaren var "helt okänd" för Säpo.

-Det här är ett bra exempel på att det internationella polissamarbetet fungerar, säger justitieminister Beatrice Ask (M) om att Sverige får hjälp av FBI. -Det är särskilt viktigt för ett litet land som Sverige som inte har all expertis.

Gruppen från FBI som kommit till Sverige är specialister på att spåra sprängämnen och har kunskap om vilka metoder som terrorister använt vid andra bombdåd världen över.

-Det är en oerhörd värdefull kunskap, säger Ask. -Som det ser ut för närvarande var gärningsmannen ensam i själva utförandet. Däremot vet vi erfarenhetsmässigt att det brukar vara flera personer inblandade i sådana här situationer. Vi utgår ifrån att han haft medhjälpare på något sätt, sade chefsåklagare Tomas Lindstrand, på en presskonferens i Stockholm i dag.

Bombmannen är "till 98 procent identifierad", sade Lindstrand - ingen dna-analys eller utpekande av anhöriga har skett.

Mannen bar ett bombbälte, bomb i ryggsäcken samt något som såg ut som en tryckkokare, sade Tomas Lindstrand.

-Han var synnerligen välutrustad vad gäller bombmaterial.

Bilen som exploderade först kan knytas till bombmannen, sade Tomas Lindstrand.

Han uppger att det är ett rimligt antagande att mannen var på väg på ett ställe där det fanns så mycket folk som möjligt.

-Kanske Centralen, kanske Åhlens, säger Lindstrand.

En viktig fråga som myndigheterna nu försöker besvara är om mannen agerade på egen hand eller i samverkan med eller på uppdrag av någon annan. Det finns inga bevis eller underrättelseinformation om att bombdådet i Stockholm har koppling till internationella terrorgrupperingar, sade Anders Thornberg vid Säpo på presskonferensen.

Säkerhetspolisen vet att den döde är samme man som dessförinnan, via mobiltelefon, skickade ett mejl med ljudfiler till bland annat TT.

Tornberg säger att myndigheten undersökt TT:s uppgifter om att en anställd inom Försvarsmakten varnat en bekant utanför försvaret om att något allvarligt kunde hända på Drottninggatan i lördags.

-Vi har inte hittat något stöd för påståendet. Om Försvarsmakten skulle känna till sådan här information är jag övertygad om att de skulle informera oss. Det är så vi arbetar, säger Anders Thornberg.

Efter lördagens bombdåd i Stockholm kommer fler poliser att vara synliga på offentliga platser i hela landet.