Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Självmorden ska hejdas

Minst 13 personer tog sitt liv i Varberg under 2010. Nu föreslår psykiatrin i Halland en rad åtgärder för att det förebyggande arbetet ska bli bättre.

Efter självmorden i Varberg förra året startade psykiatrin en utredning om fallen och eventuella samband. Den visar att den största gruppen av dem som tagit sitt liv är kvinnor födda på 50- och 60-talen. De flesta av dem har haft kontakt med hälso- och sjukvården, men det finns inga tydliga samband mellan fallen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För att förhindra att människor tar sitt liv pekar utredningen på en rad åtgärder.

– Vi har många olika saker att arbeta vidare med, inte minst att involvera anhöriga på ett mycket bättre sätt än i dag, säger Anette Falkenroth, psykiatrichef i Region Halland, i ett pressmeddelande.

Utredaren Henrika Jormfeldt, lektor på högskolan i Halmstad, betonar att händelserna i Varberg måste ses som en varningssignal och nästa gång något liknande är på väg att ske bör det preventiva arbetet fungera bättre. En punkt på listan är att utveckla ett regionalt center för att förebygga självmord som ska stödja kommunerna med bland annat expertkunskap, planering och utbildning.

En annan slutsats är att olika instanser måste samarbeta, som Trafikverket, polisen och region Halland. Exempelvis blev fyra personer påkörda av tåget och Trafikverket bör göra det svårare att ta sig in på området, påpekar utredaren.

Lisa Henricson

031-86 84 24

[email protected]