Jonas Sjöstedt (V) uttrycker kritik både mot platsen för EU-toppmötet och mot att ämnet inte lär leda till några viktiga politiska beslut. Bild: TT 
Jonas Sjöstedt (V) uttrycker kritik både mot platsen för EU-toppmötet och mot att ämnet inte lär leda till några viktiga politiska beslut. Bild: TT 

Sjöstedt kritiserar toppmötet

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kritiserar att EU-toppmötet hålls i Göteborg. – Lägg det på ett fjällhotell i stället, där ställer det inte till sådana besvär för vanligt folk.

ANNONS
|

Jonas Sjöstedt är i ett Twittermeddelande kritisk till att toppmötet ska hållas i rikets andra stad:

När GP når partiledaren utvecklar han resonemanget vidare:

– Det känns ju lite typiskt för hela EU på något sätt, här stänger man skolor och hindrar folk att ta sig till jobbet. Och drar in massor med poliser. Samtidigt som ingen riktigt vet vad de gör. Det är oklart vad som kommer ut av det för vanligt folk.

– Det hade varit rimligt att lägga det i någon novembertom fjällanläggning i stället, där man inte nästan hade behövt paralysera delar av centrala Göteborg under ett par dagar.

ANNONS

Är det inte bra att visa upp staden?

– Jag tror ofta kommunalråd och andra överdriver hur positivt det här är. Jag är inte säker på att trafikstockningar i Göteborg i november är den bästa marknadsföringen.

Läs också: Därför möts EU-topparna i Göteborg

På frågan vad han tycker om det ämne som EU-mötet handlar om – rättvisa jobb och tillväxt – uttrycker Vänsterpartiets ledare skepsis:

– Det är lite oklart innehåll i toppmötet. Det är allmänt välvilligt. Jag skulle vilja att man gör riktiga förändringar: att polska lastbilschaufförer och litauiska byggjobbare i Sverige verkligen får kollektivavtal och riktiga löner.

– Den sociala pelaren inom EU är välvillig, men det finns inget som binder medlemsländerna i den. När EU säger att man ska skära ned i välfärden och försämra arbetsrätten, då är det stenhårt bindande. Men när man pratar om sociala rättigheter, då är det lite lurvigt i kanterna.

Men EU:s ledare har ju olika ideologiska bakgrunder?

– Det spelar in, men det spelar också in att EU:s grundlag – fördraget – bygger på fri rörlighet för företagen med en fri marknad. Och det är otroligt omodernt i en tid av klimatkris och stora klasskillnader att det utgör grunden för samarbete.

ANNONS

Läs också: Här spärras trafiken av under EU-toppmötet

Även kommunalrådet Ulf Kamne (MP) har uttryckt sig kritiskt:

Från regeringens sida svarar Stefan Löfvens statssekreterare Hans Dahlgren på kritiken:

– Jag har inget emot fjällhotell, men det är inga platser för sådana här stora toppmöten. Tänk efter – det är 26 stats- och regeringschefer vars säkerhet vi måste garantera. Där gör ju polisen ett fantastiskt jobb i förberedelserna i Göteborg.

– Stats- och regeringscheferna kommer att ha hundratals människor med sig. Det är arbetsmarknadsministrar, folk från fackliga organisationer och företag. Det kommer att sätta Göteborg på kartan på ett positivt sätt, det är jag övertygad om.

Läs också: Gränskontroller och danska livvakter - så ska EU-toppmötet tryggas

”Unikt möte”

På kritiken från Sjöstedt om att mötet riskerar att bli tämligen tandlöst säger Dahlgren:

– Det är riktigt att det inte kommer att fattas några formella beslut i Göteborg. Men det här är ett möte som är ganska unikt, eftersom det är första gången EU:s ledare på detta sätt resonerar om frågor om arbetsmarknaden. Själva besluten kommer att vara nationella, men jag tror inte det är någon tvekan om att det faktum att alla stats- och regeringschefer kommer till mötet innebär att de känner ett tryck att göra någonting åt de här frågorna.

ANNONS

– Jag och regeringen sympatiserar med att man ska ändra EU-fördraget, men det tar himla lång tid om det ens är möjligt numera. Det ska ju inte hindra oss att göra andra saker under tiden.

ANNONS