Siw Malmkvist är aktuell i pjäsen "Åtta kvinnor" på Stadsteatern i Stockholm. Arkivbild.
Siw Malmkvist är aktuell i pjäsen "Åtta kvinnor" på Stadsteatern i Stockholm. Arkivbild.

Siw Malmkvist får teaterroll i "Åtta kvinnor"

Siw Malmkvist blir huvudmisstänkt när pjäsen "Åtta kvinnor" sätts upp på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm nästa år. Sångerskan ska skådespela men tycker inte att peruken är lika smickrande som uppdraget.

ANNONS
|

En mördad man och åtta misstänkta kvinnor som inte tycker om varandra. Det är premissen i deckarkomedin "Åtta kvinnor" som sätts upp på Kulturhuset Stadsteatern i januari. Pjäsen skrevs 1958 av Robert Thomas och blev 2002 till en kritikerhyllad film av Francois Ozon.

I en av huvudrollerna syns artisten Siw Malmkvist.

- Jag kunde inte riktigt fatta det när de frågade. Det finns så många bra skådespelerskor på stadsteatern men de sa "Vi vill ha dig" och man faller ju ibland för smicker så då sa jag "Ja, varför inte?", säger hon till TT.

ANNONS

"Absurd" berättelse

Några pjäser har det blivit tidigare, bland annat "Flashdance", och Siw Malmkvist trivs på teaterscenen.

- Det är roligt om man har en regissör som är bra. Om de vill ha mig får de fixa till det så att jag blir bra, skrattar hon.

Det är en "absurd" berättelse med mycket "liv och kiv", tycker Siw Malmkvist som spelar en äldre dam som favoriserar den ena av sina två döttrar. Och själv ser ut som en "fågelskrämma".

TT: Som en fågelskrämma säger du?

- Eller nej, kanske inte som en fågelskrämma, utan mer som kriget. Peruken ser för hemsk ut, men det gör ingenting, jag spelar ju inte Siw Malmkvist. Min man sa att det var en fenomenal mask, han ser det på rätt sätt men jag ser bara mig själv och det ska man inte göra, säger hon.

ANNONS

Pjäsen regisseras av Anna Novovic och Siw Malmkvist spelar mot bland andra Sharon Dyall och Sandra Huldt. Än har repetitionerna inte satt i gång och hon har bara läst igenom manuset ett par gånger men tror ändå det värsta om utgången.

- Jag tänker att det kan bli ett fiasko, men sån är jag alltid. Men tänk om det blir en lyckträff, man vet aldrig, säger hon.

Biljetterna släpps den 17 oktober. "Åtta kvinnor" har premiär på Klarascenen på Stadsteatern den 25 januari.

TT

Fakta: Siw Malmkvist

Siw Malmkvist, 80, fick sitt genombrott 1959 när hon vann Melodifestivalen med låten "Augustin".

1964 blev hon den första svenska artisten att ha en låt på Billboard Hot 100 med duetten "Sole sole sole" som hon gjorde tillsammans med italienske Umberto Marcato.

Hon har spelat in över 600 låtar, men inte bara på svenska. Siw Malmkvist har också sjungit på tyska, italienska, spanska, franska och engelska.

Flera gånger har Siw Malmkvist tävlat i Melodifestivalen och även i Eurovision Song Contest, både för Sverige och också Västtyskland.

Källa: Swedish Music Hall of Fame

ANNONS