Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Greklands premiärminister Alexis Tsipras på väg till ett av gårdagens många möten i Bryssel.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sista striden för Grekland

Säg ja eller nej, lyder i praktiken budet till Grekland efter ännu en resultatlös förhandling om landets ekonomiska framtid. Lördagens ministermöte kan bli helt avgörande.

- Vad vi säger nu är att vi är trötta på allt spel. Beslut måste tas. Det behövs två för att dansa tango och tiden håller på att rinna ut, sade Maltas premiärminister Joseph Muscat till Sky News på torsdagskvällen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Då hade ännu ett finansministermöte i eurogruppen slutat utan färdigt avtal.

Redan på förhand var tvivlet stort.

-Vi har snarare rört oss baklänges. Det ligger över huvud taget inget nytt på bordet, sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble med dyster min.

Därmed återstår bara en fredag, en helg och två dagar nästa vecka innan juni är slut och Grekland når det datum då tidigare stödprogram löper ut och miljardlån måste betalas.

Ministrarna avgör

När EU:s stats- och regeringschefer samlades för sitt toppmöte på torsdagskvällen diskuterades den grekiska situationen i två timmar. Det som läckte ut därifrån var tydligt: EU-ledarna anser att frågan måste avgöras på finansministernivå i eurogruppen.

I princip står Grekland inför ett ultimatum vid nästa extrainsatta möte, utsatt till klockan 14 på lördagen.

Grekland och långivarna har hela veckan kastat bud och motbud mot varandra sedan det senaste grekiska förslaget inte bedömts som tillräckligt av framför allt Internationella valutafonden.

Momssatser och pensioner uppges vara två av stridsfrågorna.

I långivarnas motbud - som Grekland snabbt förkastat - manas Aten bland annat att påskynda höjningen av pensionsåldern till 2022 i stället för 2025. Samtidigt ges tummen ner till den grekiska regeringens förslag om en extraskatt på 12 procent för alla företagsvinster över 500 000 euro.

Grekisk optimism?

Från grekisk sida framförs ändå fortfarande en viss optimism.

-Jag är övertygad om att vi kommer att nå en kompromiss som hjälper eurozonen och Grekland att komma över krisen, sade premiärminister Alexis Tsipras på väg in till torsdagens toppmöte.

Hans finansminister Yanis Varoufakis hävdade i sin tur att både Greklands förslag och långivarnas motförslag fått kritik.

-Institutionerna ska nu titta vidare på de två dokumenten - vårt och deras - och det kommer att diskuteras med den grekiska regeringen och vi fortsätter till vi har en lösning, sade finansministern till grekiska journalister efter mötet.

Statsminister Stefan Löfven (S) tillhör dem som befarar att diskussionerna ännu har långt kvar.

-Det ser svårt ut. Ena timmen låter det som att nu finns det en lösning. Nästa timme så finns den inte. Så det kan nog finnas risk för att det håller på lite längre, sade Löfven på torsdagen.