Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nicolas Sarkozy.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sista funderare för franska väljare

Vid midnatt i natt slutade allt kampanjande inför morgondagens presidentval i Frankrike. Nu ska väljarna i lugn och ro få reflektera över om det är socialisten Francois Hollande de vill ha som president eller om den sittande presidenten Nicolas Sarkozy från högerpartiet UMP ska få fortsätta i fem år till.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Opinionsmätningar visar samstämmigt att Hollande har ett klart försprång, men Sarkozy närmar sig alltmer.

En opinionsundersökning från Opinionway, som publicerades på fredagen, gav Hollande 52,5 procent av väljarstödet medan Sarkozy fick 47,5 procent. Tittar man djupare på de drygt 2 000 svaren visar det sig att Hollande har starkare stöd än sin motståndare i nästan alla väljargrupper.

De enda grupper där Sarkozy har ett övertag, enligt undersökningen, är bland pensionärer, egna företagare och personer som tjänar 3 500 euro eller mer i månaden.

Intervjuerna genomfördes den 2 och 3 maj.

Inför den första omgången i presidentvalet, den 22 april, hördes mest suckar om att valrörelsen var tråkig och att de tio kandidaterna, som då slogs om de två finalplatserna, inte var tillräckligt tydliga. Men i slutspurten av den andra valomgången har det hettat till.

Den som sitter en stund på ett café i Paris får höra bordsgrannarna diskutera söndagens val. "Hollande", "Sarkozy", "voter" och "vote blanc" studsar mellan borden.

I Paris 11:e arrondissement möter TT:s utsända Sleiman och Jean-Pierre, far och son. Båda ska rösta och det lutar åt en blankröst.

De tror, liksom de flesta, att Hollande kommer att vinna. Men pappa Sleiman tror inte att det går att räkna ut Sarkozy helt ännu.

-Det kan komma överraskningar. Vi vet inte hur de som röstade på Nationella Fronten förra gången kommer att rösta, säger han.

I första valomgången röstade nästan var femte väljare på Marine Le Pen, ledare för det främlingsfientliga och högerpopulistiska Nationella Fronten.

Le Pen själv har sagt att hon tänker rösta blankt, men hon ger inga röstråd till sina väljare.