Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sista dagen för Säpo beställa signalspaning

Sedan den omdiskuterade signalspaningslagen trädde i kraft i januari har bland annat Säpo och Rikskriminalen haft möjlighet att beställa signalspaning från Försvarets radioanstalt (FRA). Men imorgon upphör denna möjlighet.

Den reviderade signalspaningslagen – som börjar gälla i morgon – gör det nu endast möjligt för regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten att beställa signalspaning från FRA.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Detta efter att de fyra borgerliga partierna beslutat om ett antal ändringsförslag i den kritiserade lagen.

Detta gjordes för att minska risken att enskilda personers internettrafik avlyssnas och registreras, trots att brottsmisstanke saknas.

Den ändrade lagen har dock inte välkomnats av Säkerhetspolisen.

– Från den 1 december i år är Säkerhetspolisen totalt avstängd från tillgång till Signalspaning. Det blir nattsvart för Säkerhetspolisens del. Det är allvarligt, sa Säpochefen Anders Danielsson på ett möte med justitiedepartementet i september, uppger tidningen Ny Teknik.

Efter detta möte har det varit tyst från regeringshåll vad som ska hända i fortsättningen.

En statlig utredning har tidigare föreslagit att även Säpo ska få tillstånd att signalspana i kabel utan FRA:s inblandning.

Tillstånd ska dock endast ges vid misstanke om grova brott mot rikets säkerhet och ska först prövas av en särskild domstol, enligt utredningen.

Men när ett faktiskt förslag läggs fram är oklart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.