Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Finlands statsminister Juha Sipilä höll tv-tal till folket på onsdagskvällen för att inskärpa behovet av ekonomisk åtstramning. ARKIVBILD.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sipilä i tv-tal: Vi måste handla nu

Statsminister Juha Sipilä (C) slår fast att det är nödvändigt att finländarna nu sväljer en besk medicin för att få ekonomin att vända. -Annars väntar ännu hårdare åtgärder senare, varnar han.

Det allvarliga ekonomiska läget i Finland fick statsministern att tala direkt till folket via tv och radio på onsdagskvällen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Den ekonomiska tillväxten är lägre än i något annat europeiskt land. Ingenstans i Europa ökar arbetslösheten så snabbt som hos oss. Finland kommer inte undan verkligheten, sade Sipilä.

"Tysk anda"

Han efterlyste en mer "tysk anda" hos arbetsmarknadens parter. Sipiläs främsta vallöfte var att upprätta ett samhällsfördrag.

- Under förhandlingarna om samhällsfördraget insåg jag att löntagar- och arbetsgivarorganisationerna har glidit alltför långt isär. Min erfarenhet är att den tyska arbetsgivaren i första hand tänker på hur arbetet kan göras i hemlandet också i framtiden och löntagarna går arbetsgivaren till mötes självmant i svåra tider. Vi behöver mera av en sådan anda i Finland. Något samhällsfördrag har inte uppnåtts. - Situationen håller på att glida regeringen ur händerna, sade Svenska folkpartiets ledare Carl Haglund som kommenterade talet i Svenska Yle.

Andra alternativ

Sipilä sade att han fortfarande är öppen för att löntagarorganisationer lämnar alternativa förslag till det sparpaket som regeringen har lagt.

Regeringen vill bland annat införa en karensdag och sänkt ersättning vid sjukfrånvaro, halverad ersättning för övertidsarbete, sänkt söndagsersättning till 75 procent och färre semesterdagar.

Fackliga massdemonstrationer ska hållas på fredag som en protest mot det planerade sparpaket. Den fackliga protesten innebär att tåg, flyg och bussar kommer att stå stilla.

I sitt tal berörde Sipilä också flyktingkrisen i Europa.