Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det du har ledsnat på kanske någon annan kan ha glädje av. En ny undersökning visar att sex av tio svenskar slänger gamla möbler.

Sifomätning: Sex av tio slänger möbler

Vad gör du med den där gamla nersuttna soffan när du har ledsnat? Drygt sex av tio svenskar säger att de har slängt minst en möbel eller heminredningspryl det senaste året, enligt en ny Sifomätning. Var fjärde svensk säger sig ha slängt fler än fem föremål.

Var fjärde svensk säger sig ha slängt fler än fem föremål, visar undersökningen som har beställts av auktionshuset Bukowskis.

- Jag kan tänka mig att det hör ihop med allt från tidsbrist till att man är så trött på något att man inte tänker att någon annan kan ha glädje av den, säger Tomas Bjöersdorff, verkställande chef för Erikshjälpens second hand-butiker.

Majoriteten uppger att anledningen till att de slängt möbler var att de var trasiga. De flesta hade tänkt på alternativet att sälja eller att ge bort, men endast nio procent hade försökt innan de slängdes. Ungefär lika många trodde inte att prylen hade något andrahandsvärde, enligt mätningen gjord på uppdrag av Bukowskis.

På Erikshjälpen vill man uppmana folk att inte tänka så mycket på hur man själv fungerar när det gäller begagnade saker.

- Tänk i stället att den här soffan kan betinga ett värde för någon som inte har det som jag, säger Tomas Bjöersdorff.

Erikshjälpen får mer och mer saker.

- Jag tror att det har att göra med att debatten om återbruk har börjat fastna i folks medvetande.