Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sifo: Rekordstöd för SD

Sverigedemokraterna får 4,7 procent av väljarsympatierna och skulle komma in i riksdagen om det var val i dag. Det visar söndagens GP/Sifo-mätning. Av blocken fortsätter det rödgröna vara störst.

4,7 procent är den högsta notering Sverigedemokraterna (SD) fått sedan Sifo började redovisa partiets väljarsympatier i september 2006. SD, som detta veckoslut har samlat sitt högsta beslutande organ till landsdagar i Klippan, är i nuläget större än Centerpartiet (4,6) och Kristdemokraterna (4,3).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Sifo:s opinionschef Toivo Sjörén är Skånedominansen bland Sverigedemokraternas sympatisörer inte lika dominant som tidigare.

– Det har skett en geografisk breddning. Men partiet är svagt i storstäderna och allra svagast i Stockholm.

Även väljarkåren har breddats och omfattar även pensionärer. Yngre män är fortfarande den största enskilda gruppen, men partiet har nu lika många kvinnliga sympatisörer som manliga.

Nytillskottet kommer främst från förstagångsväljare eller tidigare soffliggare. De som tidigare röstat kommer främst från Moderaterna eller Socialdemokraterna.

Regeringsalliansen får totalt 44,4 procent av väljarstödet och det rödgröna blocket får 49,2 procent.

Räknat i antal röster leder oppositionen med Mona Sahlin (S) i spetsen med 280 000 röster.

– Marginalerna är inte stora, vilket innebär att även ett litet parti som Piratpartiet kan påverka utgången även om det inte kommer in i riksdagen, framhåller Toivo Sjörén.

Det är nu elva månader kvar till valet 2010. Vid samma tid före förra valet var opinionsläget nästan exakt detsamma – fast omvänt vad gäller blocken. Då i oktober 2005 hade de dåvarande oppositionspartierna Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna 49,4 procent – att jämföra med 49,2 procent i dag för den nuvarande oppositionen.

Det dåvarande regeringspartiet S hade tillsammans med V och MP 44,4 procent – vilket på decimalen är detsamma som regeringspartierna har nu.

Sedan dess och sedan valet har de tre små allianspartierna tappat i väljarstöd. Centerns valresultat på 7,9 ligger nu på 4,6 procent, Kristdemokraterna har gått från 6,6 till 4,3 procent och Folkpartiet från 7,5 till 6,3 procent.

Det tycks kosta på att verka i skuggan av det stora regeringspartiet. Sina ministerposter till trots kan Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund omöjligt konkurrera med den uppmärksamhet som riktas mot regeringens och Moderaternas tyngsta företrädare Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.