Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sifo: Rödgröna behåller makten i Göteborg

Kvinnorna i Göteborg är betydligt mer rödgröna än männen. Men bara i kommunvalet. Till riksdagen röstar en majoritet på Alliansen.

I dag, måndag, presenterar GP sin stora Sifoundersökning över hur göteborgarna tänker rösta i valet om sex dagar. Står sig resultatet behåller de rödgröna makten i stan. Däremot får de inte egen majoritet, det vill säga mer än 50 procent av rösterna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Om däremot Göteborgskvinnorna fick bestämma skulle Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans få 51,5 procent av rösterna mot 46,4 procent av männens.

I riksdagsvalet får däremot Alliansen majoritet bland Göteborgs kvinnor: 50,8 procent av kvinnorna röstar på något av allianspartierna.

Enligt Toivo Sjörén, chef för opinionsmätningar på Sifo, finns framför allt tre faktorer som kännetecknar kvinnliga väljare.

* de är mer osäkra.

* de är mer rörliga.

* de röstar i större utsträckning på de rödgröna partierna.

De partier i Göteborg som har störst andel kvinnliga väljare i kommunvalet är framför allt Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

- Det följer ett nationellt mönster. Både Miljöpartiet och Kristdemokraterna är tydliga kvinnopartier, det har de alltid varit, säger Toivo Sjörén.

Han har inget tydligt svar varför det förhåller sig så, men menar att det kan tyda på att miljöfrågor är viktigare för kvinnor än män.

- Det är ju ofta därför man röstar på Miljöpartiet, säger han.

För Kristdemokraternas del tror han svaret finns att hämta i att partiet profilerar sig i familjefrågor.

- Det är en av kristdemokraternas starkaste frågor och det lockar säkert en del kvinnor, säger Toivo Sjörén.

När det gäller partier med manlig övervikt finns ett exempel som utmärker sig: Sverigedemokraterna.

- Inget annat parti är så extremt tydligt i den här frågan som Sverigedemokraterna. Det har hela tiden varit ett manligt parti ochdet är huvudsakliggen män som röstar på Sverigedemokraterna.

När det gäller ett parti skiljer sig Göteborg från övriga landet. Det är Vänsterpartiet som har en större andel manliga väljare i kommunvalet, och framför allt i riksdagsvalet. Nationellt röstar i stället fler kvinnor än män på Vänsterpartiet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.