Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tove Styrke, bob hund och The Kooks får hitta på något annat att göra helgen vecka 27.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Siestafestivalen läggs ner – igen

Siestafestivalen, med bokade artister som The Kooks, Tove Styrke och Bob Hund, ställer in igen. I dag, torsdag, ansöker Kulturföreningen Markan om konkurs.

"Vi är så ledsna. Så himla ledsna. Det skulle inte bli så här." skriver kulturföreningen Markan på Facebook. Föreningen som grundades 1989 lämnar i dag, torsdag, in en ansökan om konkurs till Hässleholms tingsrätt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Detta sedan det står klart att även årets upplaga av Siestafestivalen ställs in. Senast för två år sedan tvingades festivalen ställa in på grund av dålig biljettförsäljning. Förra året kom de igen med artister som Timbuktu, Miriam Bryant, Laleh, Kristian Anttila, Faråker och Emil Jensen.

Läs också: Siestafestivalen ställs in (2013)

Läs också: Siestafestivalen tillbaka i sommar (2014)

I år har 1 768 förhandsbiljetter sålts till festivalen, som var tänkt att dra i gång den tredje juli. En bra förhandssiffra enligt arrangörerna. Att festivalen ändå inte blir av skyller föreningen på de höga förskott som majoriteten artistbolag och andra leverantörer i dag kräver innan festivalstart.

"Årets sålda biljetter och övriga intäkter räcker inte för att betala alla dessa förskott." skriver festivalen på sin hemsida. "Det är väldigt mycket pengar, och det går helt enkelt inte."

Siestafestivalen har funnits i tolv år, hela tiden med fokus på ungas kultur och egna skapande.

Nu, i och med konkursen, har Markan tvingats ta "det värsta beslutet i föreningens historia."

"De senaste dagarna har vi suttit nästan dygnet runt i förhandlingar, samtal och möten", berättar de på sin Facebooksida.

"Personer från Hässleholms kommun har varit med och in i det sista försökt hitta lösningar. Vi har försökt skjuta på fakturor. Vi har försökt förhandla med artistbolagen. Vi har försökt få till banklån. Vi har försökt allt."

Men ingenting visade sig hjälpa i slutändan.

"Det är med enorm sorg vi nu tvingas avveckla föreningens verksamhet och ansöka om konkurs. I väntan på konkursförvaltare kan vi inte ge några intervjuer eller svara på frågor meddelar föreningen Markan vidare. "Vi har inga svar."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.