Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sieda öppnar för FN-militär i Syrien

Uppsalabon Abdulbaset Sieda, som valts till ny ledare för Syriens opposition SNC, säger till TT att det finns verktyg för omvärlden att ta till för att få bukt med situationen i landet:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Att SNC ber om ett militärt ingripande är inte uteslutet.

Syriska nationella rådet, som samlar en brokig skara oppositionsgrupper under ett tak, har skakats av intern splittring. Siedas föregångare, Burhan Ghalioun, fick kliva ned efter anklagelser om att makten var alltför starkt koncentrerad till SNC:s ledning, och att rådet saknade kopplingarna till gräsrotsaktivister på marken. Sent på lördagen valdes den nye ledaren vid ett möte i Istanbul.

President Bashar al-Assads 15 månader långa kväsning av upproret har krävt tusentals dödsoffer. SNC:s viktigaste uppgifter blir nu att samla gruppen och "utnyttja all kapacitet", säger Abdulbaset Sieda i telefon till TT från Istanbul.

-I dag är allt centraliserat i verkställande utskottet vilket jag tror är fel, säger han.

Omvärlden har länge famlat efter en väg fram för att lösa krisen i Syrien - eller åtminstone stoppa blodbadet - och enligt Sieda finns det verktyg för det internationella samfundet att ta till.

Främst ser han till Kofi Annans fredsplan uppbackad av en så kallad kapitel sju-resolution i FN:s säkerhetsråd. Kapitel sju styr vad FN får göra för att bevara freden i världen, både militärt och icke-militärt. Att SNC ber om ett militärt ingripande är inte uteslutet, säger Sieda.

-Det är också en av möjligheterna, jag tror att man ska visa regimen i Syrien att alla möjligheter är på bordet. Vi har ännu inte krävt en militär insats, men regimen måste förstå att vi kan komma att använda det om man tycker sig kunna fortsätta med massakrerna.

Men i första hand är det alltså fredssändebudet Kofi Annans plan som ligger på bordet, understryker han. Många dömde tidigt ut Kofi Annans plan som ett misslyckande men enligt Sieda finns inget val.

-Problemet är att man inte har något annat alternativ. Då måste man stödja den här planen, men man måste också vara medveten om att den inte räcker.

Trots att regimen överlag lyckats sluta leden och hindra några större avhopp, såväl politiskt som militärt, är regimens ställning enligt Sieda kraftigt försvagad. Järngreppet om de rika storstäderna har brutits och den senaste tidens skräckinjagande massakrer är ett tecken på det.

-Regimen genomför sådana här massakrer för att skrämma bort folk i Syrien.

14 115 människor, de flesta civila, har dödats i Syrien sedan upproret mot president Basar al-Assads regim startade i fjol, uppger Syriska människorättsobservatoriet som är baserat i Storbritannien. På lördagen dödades minst 111 människor, 83 civila och 28 soldater, enligt observatoriet.