Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Show som engagerar

Blomsterarrangemangen är färdiga och bommarna ligger på plats. I stallen står hästarna och väntar. Uppvisningen, tävlingen och folkfesten Gothenburg horse show har börjat.

Ett ljudligt frustande ekar genom stallet. Karin Martinsen, debutant i seniorklassen i hoppning, går före fram till hästarna Quantos och Bella. De står lugna i sina boxar. 
– De är rutinerade, och tycker nästan att det är skönt att få komma på tävling, säger Karin Martinsen. 
Själv känner göteborgsryttaren ungefär likadant. Hon har tävlat i ungdomsklassen tidigare, och redan fått känna på stämningen inne på Scandinavium. 
– Det är extra kul att vara på hemmaplan, säger hon. 

 

En annan värld

En bit bort, i funktionärsmatsalen, sitter Lena Ahlstedt och Marie Wickström och tar sig en välförtjänt lunchpaus. 350 personer arbetar ideellt på Gothenburg horse show, med allt från att skjutsa ryttare till att bära bommar. Lena Ahlstedt beskriver en speciell gemenskap. 
– Man får släppa allt och gå in i en annan värld i en vecka. Man vet inte ens om det blir brinnande världskrig. Man gör inget annat än det här, säger hon. 
Lena Ahlstedt har varit med sedan starten 1977. Det starkaste minnet från den allra första showen är mötet med ryttaren Kevin Bacon.
– Han kom in på sekretariatet med en cigarett i ena handen och hästen i den andra. Han hade ingen skötare - hästen följde honom som en hund, säger hon. 
Funktionärerna i matsalen har mycket att se fram emot. Till helgen väntar världscupstävlingar i körning och internationella tävlingar i hoppning och dressyr. Den som är mer intresserad av uppvisningar och shopping kan söka sig till Eurohorse på Svenska Mässan. Claes Pettersson är mässansvarig och stolt över utbudet.
– Vi har 235 utställare i år. Mässan är fullspäckad, säger han. 

 

Blommor som inspirerar

Speciellt för Gothenburg horse show är de många blomsterarrangemangen i manegen. Funktionären Britt Holm har jobbat med att göra tävlingarna vackrare i många år. 
– Det var vi faktiskt först med i världen, att ha blommor på hoppbanan. Publiken uppskattar det. Det finns de som inte är hästintresserade som tittar på tävlingarna på TV för att få se blommorna, säger hon. 
Britt Holm visar upp kreationerna i rött, vitt och grönt. I år jobbar hon med ackreditering i stället för blommor. Funktionär har hon varit i 37 år. Och Britt Holm har inte tröttnat än. 
– Det är så jädra roligt. Jag brukar säga att det är som att resa i ett cirkussällskap. Alla känner alla här.