Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Diana Nyman nekades att äta frukost på Sheraton i Stockholm. Nu kallar regeringen med Erik Ullenhag (FP) branschen till möte.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sheratons "ursäkt" till romska Diana

Romska Diana Nyman nekades äta frukost på Sheraton. På onsdagen blev hon uppringd av hotellets tf vd Thomas Johansson. Efter samtalet kände hon sig kränkt igen.

GP berättade på tisdagen om Diana Nyman från romska rådet i Göteborg, som bjudits till Stockholm för att delta i regeringens presentation av vitboken om diskriminering av svenska romer. Regeringskansliet hade bokat rum åt henne på hotell Sheraton vid Tegelbacken. Men när hon gick ner i matsalen för att äta frukost blev hon bryskt avvisad av hotellets personal. Istället fick hon sitta i hotellets lobby. En anställd frågade "vad vill du ha" och hämtade en kopp kaffe.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under onsdagen ringde hotellets tf vd Thomas Johansson personligen upp Diana Nyman. Men den "ursäkt" han levererade per telefon fick henne i stället att känna sig upprörd och arg.

– Han inleder med att tala om för mig att personal på hotellet nu känner sig kränkt och ledsen. Det är väldigt chockerande att han vrider situationen så. Jag frågar honom hur han kan ringa mig och påstå något sådant efter det som hänt.

Även om inte själva frukostmatsalen kameraövervakas så finns det, enligt Diana Nyman, en filmsekvens från hotellet lobby, som visar att hon hänvisats till att dricka sitt kaffe där.

– Hotellets vd säger då att det jag fick var ett "specialerbjudande". Jag fick beställa min frukost. Men ingen annan av gästerna fick beställa sin frukost på det sättet. Jag hade inget val. Det var inget erbjudande utan en hänvisning, säger Diana Nyman.

– Jag är skrämd att direktionen inte tar tag i det här på ett bättre sätt. Tf hotellchefen undviker att be om ursäkt och vrider situationen så att jag känner mig kränkt igen.

Riktmärke för mångfald

Thomas Johansson ville på onsdagskvällen inte svara på GP:s frågor om telefonsamtalet med Diana Nyman. Istället hänvisar han till hotellets officiella uttalande. Där skriver han att de "tar anklagelserna om den diskriminering som gjorts av Diana Nyman på största allvar." Av uttalandet framgår att "varken hotellet eller Sheraton som varumärke tolererar något diskriminerande beteende." Istället strävar de efter att vara ett "riktmärke för mångfald och integration."

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) sa på onsdagen att regeringen kommer att se över sin affärsförbindelse med hotellkedjan Sheraton. Regeringen tänker också kalla aktörer ur hotell- och restaurangbranschen till ett möte i regeringskansliet.

– Det är inget kris- eller uppläxningsmöte utan snarare en möjlighet för oss att lyfta fram goda exempel. Vi vill uppmärksamma branschen på dem som redan kommit långt när det gäller likabehandling och mångfald, säger Jan-Ove Jerrestål statssekreterare hos integrationsministern.

Enligt honom rör det sig om en informell dialog för att visa att diskriminering kan få kännbara konsekvenser och vara ekonomiskt olönsamt.

Regeringen vill enligt Jerrestål något mer än bara höra att ett hotell "har en policy" mot diskriminering.

– Vi vill veta rent konkret: vad gör de "hands-on"? Diskriminering sker dagligen, inte bara av romer utan även av homosexuella. Men HBTQ-rörelsen har i dag kommit långt, pratar om "rosa pengar" och kan visa hur bra likabehandling är för affärerna.

Sheratons agerande mot Diana Nyman väckte på onsdagen starka reaktioner på sociala medier. ”Jag rekommenderar härmed alla som planerar hotellboenden i Stockholm att undvika Sheraton. Och meddela dem varför”, skriver till exempel Miljöpartiets förra språkrör Maria Wetterstrand på Twitter.

Diana Nyman har diskuterat ärendet med diskrimineringsombudsmannen (DO) och har för avsikt att anmäla händelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.