Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SF filmar Geim-trilogin

Anders de la Mottes trilogi om den ständigt uppkopplade antihjälten HP som dras in i ett mystiskt spel ska bli film. Med skräckblandad förtjusning ser författaren fram emot att se sina figurer på vita duken. -Jag hoppas att läsarna kommer tycka det blir bra, säger han till TT Spektra.

Geim-trilogin har av fans jämförts med sidvändarfrenesin hos Stieg Larsson och liksom Millennium är dess öde nu att bli film. SF Film har förvärvat rättigheterna och ska producera tillsammans med Bob Film. Utvecklingsarbetet med fokus på manus och att hitta rätt regissör har inletts. Enligt drömtidplanen är tanken att börja spela in under 2014.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det är en omfattande process. Det handlar om tre böcker som har var sin story men det är också en övergripande historia som vi ska berätta, säger Charlotta Denward, produktionschef på SF.

 

TT Spektra: Blir det tre filmer?

-Det blir åtminstone en film men det är inte säkert än hur vi ska göra. Det finns så många sätt att jobba i dag, det kan till exempel bli en tv-serie av resten.

Anders de la Motte är glad och förväntansfull över filmplanerna. Samtidigt är han medveten om att det kan bli förändringar i hans historia om HP och hans syster Rebecka, som möter en högteknologisk värld fylld av oväntade vändningar, paranoia och dolda budskap.

-Det är så klart lite kluvet men jag har haft en bra diskussion med SF och hoppas att jag kan få kika lite på de olika manusutkasten. Men jag inser ju att det blir en annan produkt, säger Anders de la Motte.

Charlotta Denward drogs till berättelsen direkt när hon läste den och tänker sig att filmatiseringen ska vara rapp och rolig med ett modernt filmspråk.

-Jag är oerhört glad över att vi ska göra detta. Det här är en typ av kriminalthriller som vi inte har sett förut i Sverige, den är mer som den norska Huvudjägarna än det vi är vana att se. Böckerna har mycket action och det här syskonparet är karaktärer som man verkligen gillar.

  

TT Spektra: Vad blir det för budget?

-Vi får se var manuset hamnar men det blir något dyrare än en svensk normalproduktion. Jag tror det finns bra potential att hitta finansiering även utomlands. Swedish crime är fortfarande stort och vi kommer med något nytt, precis som Millennium gjorde en gång i tiden, säger Charlotta Denward.