Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SF-Bio stoppar SD-reklam

Sverigedemokraternas reklamfilm i Göteborg stoppas av SF Bio. Motiveringen är att filmföretagets personal inte känner sig säkra.

SF Bio har ingått ett avtal med SD Göteborg om att visa reklamfilm inför valet, från Kungsbacka i söder till Strömstad i norr. SD-reklamen skulle visas inför samtliga filmer på repertoaren inklusive familjefilmer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det var faktiskt SF som först tog kontakt med oss angående köp av bioreklam, vilket vi tyckte var glädjande, kommenterar Jimmy Ståhl, riksdagskandidat för SD och andre vice ordförande i Göteborg.

SF Bio väljer nu, efter tre dagars visning, att stoppa SD:s reklamfilm. Motiveringen är att personalen inte känner sig trygg på sin arbetsplats.

– Vi tog bort den för att vi fått så mycket reaktioner från publiken. De tyckte att det var besvärande att vi visade reklam för Sverigedemokraterna med tanke på vad partiet står för, säger Thomas Runfors, informationschef för SF Bio.

Han berättar att personalen på Bergakungen och Biopalatset i Göteborg de senaste dagarna hamnat i häftiga diskussioner med personer ur biopubliken.

– De har inte känt sig bekväma med att behöva stå och försvara SD:s politik, och det är ju inte heller deras uppgift. Vi tar naturligtvis inte ställning för något politiskt parti utan erbjuder samtliga politiska partier reklamplats. Det har vi gjort i många år så det är inte alls något nytt.

På vilket sätt känner sig er personal hotad?

– När folk blir upprörda och arga kan det gå ut över vår personal. Det ser vi som en osäkerhetsfaktor.

Thomas Runfors berättar att företaget tidigare i år visat reklam för Moderaterna, något ingen i publiken reagerat nämnvärt på.

Hur ser du på den demokratiska principen om åsiktsfrihet?

– Vi vidhåller att det bör finnas en demokratisk princip, givetvis, men måste också titta på konsekvenserna. I det här fallet uppfattar vi att vår personal känner sig hotad, och då får det gå före.

SD:s Jimmy Ståhl är jättearg och förvånad över SF Bios beslut att stoppa den reklamfilm partiet lagt ner tid och energi på att ta fram inför EU-valet.

– Det finns ingenting kontroversiellt i den, och då undrar jag vad är det som gör att personalen känner sig så otrygg?

De har tydligen känt obehag över att behöva stå och försvara SD:s politik inför arga biobesökare?

– Vad är det för folk som hotar SF:s personal? Det är det som är så hjärtskärande, att de får en hotbild över sig. Vad är det som orsakar det? Varför ska de ens behöva stå och försvara reklam? Jag är jättebeklämd över utvecklingen om det inte går att visa en stillsam oprovocerande bild med text och vår logga efter. Min fråga blir då: kan man över huvudtaget visa politisk reklam?

Den aktuella reklamfilmen visar fyra vita män, en busschaufför, en hamnarbetare, en grafisk formgivare och en produktspecialist, som ställer sig bakom SD:s politiska budskap till tonerna av rockmusik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.