Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sexanklagad flicka går fri

Leken sanning och konsekvens slutade med att den 15-åriga flickan hade samlag med två 13-åriga pojkar. Hon går nu fri från åtal.

Flickan åtalades för sexuellt utnyttjande av barn men frias av tingsrätten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sexualbrottslagen skärptes för fem år sedan men fortfarande söker åklagare vägledning kring hur den ska tillämpas vid sexbrott mot barn. Därför åtalade åklagare Lena Lithner flickan.

Lithner tycker att det kan vara svårt att fatta åtalsbeslut i fall när målsägare och misstänkt ligger nära varandra i ålder, men där den misstänkte är straffmyndig, som i det här fallet.

– Det kan väl vara svårt på sätt och vis. Men det här fallet hade karaktären att det borde prövas av domstol, säger Lena Lithner till TT.

Det finns en undantagsbestämmelse som kan ge ansvarsfrihet och den kan tillämpas när de inblandade är nära varandra i ålder.

– Som åklagare kan vi använda samma undantagsregel. Men många gånger behöver vi ändå få vägledning eftersom den här undantagsbestämmelsen ska tillämpas med stor restriktivitet.

Enligt Varbergs tingsrätt hade inte flickan utsatt pojkarna för något övergrepp. Snarare kan det vara så att pojkarna utnyttjat flickan för sin sexuella debut.