Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA inför nu sanktioner mot presidenten Milorad Dodik.

Serbisk ledare svartlistas av USA

USA:s finansdepartement har under tisdagen beslutat att införa sanktioner mot den serbiske presidenten i Bosnien och Hercegovina Milorad Dodik, skriver Reuters. Anledningen uppger vara att han aktivt motarbetat Daytonavtalet som avslutade kriget 1995 och la grunden för hur landet skulle se ut och styras.

Milorad Dodik är president i Republika Srpska, den serbdominerade delen av Bosnien. Dodik kommer inte kunna resa in i USA och hans eventuella tillgångar där kommer att frysas.

– Genom att förhindra Daytonavtalet, utgör Milorad Dodik ett allvarligt hot mot Bosnien och Hercegovinas suveränitet och territoriella integritet. Detta beslut understryker USA:s engagemang för Daytonavtalet, säger John Smith, tillförordnad chef för OFAC som ansvarar för USA:s sanktionslista.

Bosnien och Hercegovina är sedan krigets slut internt indelat i två delar – Republika Srpska där majoriteten av befolkningen är serber och Federationen som delas av främst bosniaker och kroater. Populistiska serbiska ledare, under ledning av Milorad Dodik, har genom åren på olika sätt närmat sig frågan om en serbisk utbrytning från Bosnien, något som går emot fredsavtalet som undertecknats i Dayton 1995. Enligt serbiska tidningen Vecernje Novosti uppges den utlösande faktorn till sanktionerna vara det faktum att Republika Srpska trotsade författningsdomstolen och höll en folkomröstning om en egen "nationaldag" för serber i Bosnien i september förra året.