Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Ser fram emot att plocka svamp"

Märkbart tagen meddelade Maud Olofsson sin avgång som partiledare. - Jag insåg efter valrörelsen att mitt parti behöver en förnyelseprocess, säger hon.

Med tårar i ögonen bekräftade Maud Olofsson klockan 14.15 i dag sin avgång framför kamerorna i riksdagens pressrum.

Hon meddelade samtidigt att hon gärna fortsätter som näringsminister.
- Jag skulle gärna fortsätta som näringsminister men det är en ny partiledare som bestämmer det, sa Maud Olofsson.

Hennes avgång var inget snabbt beslut. Maud Olofsson berättade i dag att hon länge har funderat på att lämna posten som ledare för Centerpartiet.

”Mitt parti behöver förnyelse”

- Jag känner bara att jag bottnar väldigt mycket i det här beslutet. Jag har tänkt på det länge, jag har inte kunnat berätta det, men jag är nöjd nu.

- Nu ser jag fram emot lite mer tid med min man, mina barn och att jag kan få ägna lite mer tid åt att plocka svamp ute i skogen.

Maud Olofsson säger att hon med sin avgång vill bana väg för en efterträdare som ska få bättre förutsättningar än vad hon själv hade.

- Jag insåg efter valrörelsen att mitt parti behöver en förnyelseprocess.

- Jag känner att det här partiet har nya förslag på gång, spännande människor och nya idéer. Det tycker jag är en signal om att det behövs ett skifte i ledarskapet.


”Magiska dagar”

Den avgående centerledaren talade med stolthet om när de fyra borgerliga partiledarna träffades i hennes hem i Högfors 2004 för att bilda Alliansen.

- Det var magiska dagar, säger hon.

- Högfors kommer att bli platsen man talar om när man talar om svensk politisk historia, och det är jag naturligtvis glad för.

Nu börjar Centerpartiets process med att föra fram en ny partiledare. Maud Olofsson säger att hon hoppas att den nya ledaren väljs i en öppen process där det står kandidaterna fritt att anmäla sitt intresse för att axla ledarskapet.

”Inte jag som ska välja”

- Det svåraste som finns när man blir partiledare, det är inte att tacka ja till att bli det, utan att bestämma när man ska sluta. Jag känner att jag växlar över i precis rätt tillfälle.

Men Maud vill inte avslöja vem hon helst ser som sin efterträdare.

- Jag tänker inte lägga mig i över huvud taget vem som blir min efterträdare. Det finns många duktiga människor och det är inte jag som ska välja det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.