Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Semlor - test 2014

Årets upplaga av GP:s stora semmeltest slutade med ren utklassning. Semlan från Tugg i Nordstan sopade banan med övriga nio bullar i testet.

Vinnarsemlan tycktes ha allt – fluffig bulle, krämig mandelmassa och naturligt god grädde.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag har hamnat i semmelnirvana, var Ann Helen Anderssons spontana kommentar när hon tog en tugga av semlan som senare visade sig ta hem segern.

En semla till kaffet på ett kafé kostar ofta över 30 kronor.

Priserna varierar mer om du köper med dig semlor hem när du går förbi en försäljare i köpcentrumet, handlar annat i matbutiken eller tankar din bil.

Inför årets test sökte GP Konsument upp tio platser i Göteborg där du lätt kan falla för frestelsen och köpa en spontansemla. Några kom från välkända Göteborgsbagerier, andra från mer anonyma storbagerier. Priserna varierade mellan 19 och 33 kronor.

Semlorna köptes från semmelvagnar, kafébås i köpcentrum, bensinstationer samt två stormarknader. Och några timmar senare satte GP:s konsumentpanel tänderna i bakverken för att blindtesta samt betygsätta dem, med tyngdpunkt på smaken. Resultatet var glasklart – på två punkter. En överväldigande majoritet tyckte att semla nummer tio, köpt på Tugg var bäst och lika tydligt överens var panelmedlemmarna om att bulle nummer två från Statoil var sämst.

Hur ska då en perfekt semla vara?

– Fyllningen måste vara god och grädden ska vara så där lagom vispad. Mjuk liksom, konstaterade Jasvir Bola.

Andra vände på frågan och förkunnade hur den inte får vara:

– Bullen får inte vara kompakt och inte för söt, förklarade Emma Ekbrand.

Några påpekade att proportionerna mellan bulle, grädde och lock måste vara den rätta och att mandelmassan inte får vara för slät.

– Det tolkar jag som att den är industriellt bakad. Däremot får mandelmassan gärna vara lös, men man måste känna små bitar av mandel också, förklarade Bengt Arvidsson.

Åtta av de tio testade semlorna hade runt lock. En oviktig detalj kan tyckas – men en viktig sådan för flera i panelen. Exempelvis för Johan Sjölander:

– Det är inte så att jag ratar en semla med trekantigt lock om jag serveras en. Så långt sträcker jag mig inte. Men ska jag köpa en så ...

Priserna har stigit rejält de senaste tio åren (se faktaruta). Men testdeltagarna tyckte ändå inte att de är för dyra.

– Jämfört med en chokladboll som kostar 20 kronor på kafé är semlorna prisvärda, sa Ann Helen Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.