Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Seglare med fullt fokus fyra år framåt

470-seglarna Marcus Dackhammar och Carl-Fredrik Fock satsar mot OS i Tokyo 2020. De har fyra år av fullt fokus framför sig, för att sommaren 2020 kunna vara där och konkurrera om medaljerna.

Det finns ingen tvekan i deras sinnen att det är till OS de ska. Alltså kör de ett hårt pass på gymmet och lägger därmed ännu en pusselbit i satsningen på plats.

De har seglat sedan de var små och älskade det från första stund. Även om de ägnade sig åt andra sporter också var det alltid seglingen som var nummer ett. De gick båda på seglargymnasiet i Lerum och seglingen var redan då en heltidssysselsättning.

Efter ett uppehåll för studier i två år började Marcus att längta efter att segla igen. Det var då han hittade Carl-Fredrik.

– Vår klubb, GKSS, matchade ihop oss. Vi provade på att tävla i Kiel sommaren 2013 och sedan funderade vi på varsitt håll. Året efter tävlade vi ihop igen och sen köpte vi en båt, säger Marcus.

Det är intensivt under tävlingarna och det händer att de blir osams, men de är överens om att aldrig ta några bråk ute på vattnet. De accepterar oenigheten, men tar hand om den när de kommit i land.

– Om det inte blivit något tjafs vore det för att vi inte ville detta tillräckligt mycket. Det viktiga är hur vi hanterar det efteråt, säger Marcus.

När han beskriver Carl-Fredrik är det med orden fighter och vinnarskalle.

– Han vill vinna så mycket och det är så bra att han kan plocka fram det, säger Marcus.

– Marcus är lugnare och han ser de små framgångarna. När jag tittar mer på resultatlistan kan han glädjas åt små, men viktiga, framsteg, säger Carl-Fredrik.

Att det blev just 470-klassen berodde på att Marcus seglat den båttypen i många år tidigare. Han insåg att det skulle ta längre tid att nå framgång i en annan klass om de båda skulle börja från noll. Nu kunde de utnyttja alla år Marcus seglat 470 - och de har kommit långt på kort tid. I höstas, bara ett och ett halvt år efter det att de köpte sin första båt, kom de åtta i VM.

Men det blir inget OS i Rio i sommar. Den andra svenska 470-besättningen, Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, tog Sveriges enda deltagarplats. Carl-Fredrik och Marcus kommer ändå att vara i Rio de Janeiro så mycket de kan. För att själva se och lära och för att sparra den andra svenska besättningen.

– Det är viktigt att vara på plats och känna hur vind och vatten uppför sig på stället du ska tävla. Det är stor skillnad. Det är ofta så att de som lyckas bra är de som varit där mycket, säger Carl-Fredrik.

Det stora målet är OS i Tokyo 2020. Till dess vill de skaffa sig mer erfarenhet och ta de steg som behövs för att vara med och slåss om medaljerna.

– Vi vill bli säkrare i alla vindförhållanden och kunna segla med ett lugn, säger Carl-Fredrik.

För att nå dit behöver de segla många regattor och träna mycket. 200-250 dagar om året är de på resande fot och då blir det åtskilliga timmar i båten och på gymmet. Som alla elitseglare ordnar de själva allt med sina resor. I Europa reser de med bil och har båten på släp. Att skeppa en tävlingsbåt med container över till Sydamerika tar två månader, så för att få ihop det har de en båt i Rio och två båtar här hemma. Trimmar de om några tampar på den ena, måste de göra samma jobb på de båda andra båtarna.

– När vi inte är iväg och tränar eller tävlar lägger vi ändå minst halva dagen åt seglingen här hemma, säger Carl-Fredrik.

I december togs de ut till Sveriges Olympiska kommittés Topp-och talangprogram vilket ger dem möjlighet att ta in den absoluta spetskompetensen i form av bland annat tränare.

– Vi hade mycket bra stöd från GKSS tidigare också, och nu kan vi ta det där sista lilla steget som annars är så långt, säger Carl-Fredrik Fock.

Går det att segla för nöjes skull mitt i en satsning som denna?

– Jo visst, säger Marcus och skrattar. Det händer att jag en ledig dag drar ut med stor båt och seglar.