Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SEB och SBAB backar efter avslöjande

Både SEB och SBAB säger upp sina avtal med Bluestep, ett mindre låneinstitut. SEB och SBAB:s kunder som nekats bolån hänvisades tidigare till institutet, som erbjuder 6,35 procents ränta som lägst.

Efter Svenska Dagbladets rapportering har både SEB och SBAB sagt upp sina avtal med Bluestep.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vi har fattat ett beslut om att säga upp avtalet. Det lirar inte med våra värderingar som företag. Om den kreditvärdering vi gör visar att kunden inte bör ta ett lån är det något vi står för, säger SBAB:s presschef Bernd Schmitz till TT.

TT: Men innan det uppmärksammades i medierna stämde det med era värderingar?

-När vi inledde det här var det något som kunde accepteras i företaget, säger han.

Avtalet tecknades 2005, då ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter började ta fart. Då ansågs det vara en bra service till vissa kunder, som annars inte hade haft möjlighet att köpa sin bostad.

-Man såg det som en bra investering att kunna köpa sin lägenhet, som nästan garanterat gick upp i värde, säger Bernd Schmitz.

Även SEB backar från den tidigare bedömningen banken gjort.

"Med facit i hand kan jag konstatera att det var en felbedömning", skriver Mats Torstendahl chef för SEB:s kontorsrörelse, i en kommentar.

Avtalet ligger inte i linje med bankens sätt att driva en ansvarsfull kreditgivning, något som blev tydligt i och med granskningen, enligt Torstendahl.

"Det här blev fel, så här ska vi inte göra", skriver han.

Bluesteps ränta var dubbelt så hög som bankernas listräntor, som lägst 6,35 procent. Bankerna fick provision av Bluestep för att de sålde kundinformation vidare till låneinstitutet. Andra storbanker hade avböjt liknande samarbete med låneinstitut.