Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Drömmarnas kaj i Gullbergsvass. Skiss av lag Schönherr.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Se arkitekternas visioner

Kanal, folkliv och bostäder blandat med verksamheter. Det är några av de internationella arkitektlagens förslag för ett framtida Gullbergsvass.

Förra sommaren gjorde tio internationella arkitektlag analyser och förslag över hur ett framtida River city, Centrala älvstaden, skulle kunna gestalta sig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Gullbergsvass är ett av de områden som ingår i det stora projektet. Alla lagen menar att området är en av nycklarna i Älvstadsbygget. Den nya Göta älvbron kommer att binda samman Gullbergsvass med Ringön och Frihamnen. Det är också en knutpunkt för kommunikationer i hela regionen.

Arkitektlagen vill ha in bostäder i Gullbergsvass och framför allt använda närkontakten med älven och öppna staden mot vattnet. På skisser som två av lagen, tyskledda Schönherr och West8 med flera deltagare från Nederländerna, syns bostäder och livligt kajliv på de skissade bilderna.

West8 inspireras av holländska kanaler och vattennära byggen men också av gamla planer för Gullbergsvass. På en bild drar West8 in en kanal genom området. På en skissad karta från 1861 av ingenjör J Damm finns en kanal på samma ställe i hans tänkta kvartersstad. Skillnaden mot J Damms förslag är att i West8:s skiss går en tunnel med biltrafik under kanalen, den nuvarande trafikleden.

I Schönherrs förslag beskrivs Göta älv som en nyckelresurs. Laget vill lyfta fram och hylla vattenkontakten, kajerna och älven själv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.