Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD tar avstånd från partikamrat

Sverigedemokraterna slår tillbaka mot kritiken i spåren av terrordåden. "Tråkigt att man försöker göra politik av detta", säger Björn Söder, SD.

SD har redan börjat få skulden i vissa debatter för att bidra till det politiska klimat som attentatsmannen frodats i.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag tycker att det är tråkigt att man försöker göra politik av det som inträffat och försöker angripa oss, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder.

Läser man hans manifest så finner man trots allt mycket gemensamt tankegods. Synen på hotet från islamiseringen till exempel.

– Det är ett stort hopkok av massa saker som ska berättiga vad han har gjort. Det är framför allt demokratiförakt och våldsfetischism som genomsyrar hela manifestet, säger Björn Söder.

Tar avstånd

Björn Söder tar också avstånd från partikamraten Erik Hellsborn i Varberg som bloggat om terrorattentaten i Norge. Där hävdar Hellsborn att "islamiseringen och massinvandringen" bär ansvar för Anders Behring Breiviks handlande.

– Det yttersta ansvaret ligger alltid på gärningsmannen, men ska man diskutera de bakomliggande orsakerna som drev honom så var ju det orsakat av mångkulturen, förtydligar Hellsborn för Hallands Nyheter.

Hellsborn skriver att han inte känner någon som helst skam eller skuld över att han och Anders Behring Breivik delar den nationalistiska ideologin. De som ska känna skuld är de han kallar "kosmopoliterna" och menar att "i ett norskt Norge hade denna tragedi aldrig skett".

– Partiet står inte bakom den analysen. Man bör vara väldigt försiktig med att göra analyser på ett så här tidigt stadium. Och det har vi också meddelat Hellsborn, säger Björn Söder.

– Det är självklart så att ingen annan än gärningsmannen bär ansvar för det inträffade.

Man kan inte göra Sverigedemokraterna medskyldiga eller ansvariga för det som har hänt i Norge. Det anser Expos chefredaktör Daniel Poohl.

– Däremot måste man för att kunna förstå det här dådet, och det gäller alla terrordåd, se den ideologi som förövaren kommer ur. Och i det här fallet är det samma analys som vissa sverigedemokrater har. Det är ett faktum, säger han till TT.

Expo har sedan några år årligen redovisat en kartläggning av högerextrema krafter i Sverige. Även Säpo gör en sådan av krafter som hotar rikets säkerhet.

Men båda de kartläggningarna missar den värld som Anders Behring Breivik kommer ur, framhåller Daniel Poohl.

– Där ingår inte den antimuslimska värld där han befinner sig. Det både oroande och nya i det här är att det är en terrorism från en politisk rörelse som vi inte har sett terrorism från tidigare, säger Poohl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.