Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson presenterar partiets nye integrationspolitiske talesperson Henrik Vinge och jämställdhetspolitiska talesperson Ebba Hermansson.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD ska lyfta integration och jämställdhet

Sverigedemokraterna får en talesperson för integrationspolitik för första gången på länge samt en ny jämställdhetspolitisk talesperson.

Den avgående presschefen Henrik Vinge tar hand om integration och Ungsvenskarnas förbundssekreterare Ebba Hermansson tar över jämställdhet. Båda kandiderar till riksdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Ebba är en ung tjej med de erfarenheter som det innebär och kan hantera jämställdhetsproblematiken utifrån det, till skillnad från exempelvis Gudrun Schyman som har sitt ursprung i 70-talets vänsterrörelse. Det här är fräscht, modernt och framåtriktat, en riktig jämställdhetspolitik i stället för vänsterfeminismen, säger partiledaren Jimmie Åkesson på en pressträff där Hermansson och Vinge presenteras.

Kvinnors trygghet

Ebba Hermansson, som inte vill kalla sig feminist, säger att hon vill lyfta frågor om unga kvinnors psykiska ohälsa och kvinnors trygghet. Hon tycker att partiets jämställdhetspolitik som den ser ut nu är bra och vill fundera ett tag innan hon vill ta ställning till om ändringar behövs.

Hon försvarar partiets linje att gränsen för fri abort ska sänkas från dagens 18 veckor till 12.

- Jag har inga problem med den, säger Hermansson och anser att det handlar om omsorg om kvinnan.

- Det är ett betydligt större ingrepp att göra det efter vecka 12, säger hon.

"Skuggregering"

SD har inte haft någon integrationspolitisk talesperson på ett tag, men anser att det nu behövs en som kan se helheten i de insatser som görs på olika områden. SD har haft för vana att kraftigt skära i regeringens anslag för integration i sina budgetförslag eftersom partiet hävdat att pengar försvinner till ingen nytta. Om partiet ska anslå mer eller mindre än tidigare framöver, kan Vinge inte säga något om.

- I grunden handlar det om att skapa ett lag som kan matcha de andra partierna under den kommande mandatperioden, en slags skuggregering, säger Åkesson.